Skocz do zawartości

Rady do hodowli anubiasa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A mi się wydaje że gatunek roślin to jedno, ale przedewszystkim liczy się ilość.

Pyszczaki podgryzają WSZYSTKIE rośliny, lecz jesli jest ich wystarczająco dużo to są podgryzane i nadążają odrastać.

Jesli damy do zbiornika np 300 litrowego jednego anubiaska to ma on słabe szanse przetrwać, chyba że jest wystarczająco duży.

Metoda sadzenia: do korzenia przypinamy kamień za pomocą gumki, następnie wkopujemy (kamień i korzeń) w podłoże. Najlepszy efekt będzie jeśli usadowimy go np między kamieniami tak żeby pysiom trudno było go odkopać. Po jakimś czasie gumka puści ale roślinka zdąży sobie juz wtedy wypuścić na tyle silne korzenie że się utrzyma.

Opublikowano

W moim akwarium pyszczaki nie podgryzają zbytnio roślin,nurzaniec rozrósł się tak mocno,że można było z niego zrobić kilka sporych nurzańców;)

Ale karmione są przede wszystkim pokarmami roślinnymi i mrożonkami.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W moim akwarium pyszczaki nie podgryzają zbytnio roślin,nurzaniec rozrósł się tak mocno,że można było z niego zrobić kilka sporych nurzańców;)

Dodajesz do wody jakieś nawozy ?

U mnie nurzańce nie dają rady (1,5 tyg od posadzenia).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja w moim akwa mam kilka anubiasów i mają się bardzo dobrze :D kilka liści może i jest troche po obgryzanych ale tylko wtedy jak pysie się za nie wezmą jak wyrasta nowy liść i zdążą bo z dojrzałymi liściami raczej nie dają sobie rady, mają trochę za twarde liście. Jak się karmi pysie systematycznie to są mniej zainteresowane roślinami.

Opublikowano
Dodajesz do wody jakieś nawozy ?

U mnie nurzańce nie dają rady (1,5 tyg od posadzenia).

U mnie bez dodatków rozrasta się super, już rozdałem kilka młodych nurzańców kolegom akwarystom. Zasadzone 2,5 miesiąca temu.

Fakt, że ryby jeszcze młode i karmione systematycznie nie interesują się w tej chwili roślinami.

Natomiast kryptokoryna zaczyna się mutować. Nowe liście różnią sie od tych "starych" kształtem, kolorem i robią się takie miękkie.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja w moim baniaczku mam nawet żabienice ozyrysa i jeszcze 2 inne odmiany tylko nazwy sobie nie mogę przypomnieć( do ich wsadzenia użyłem piaskowca w którym były wywiercone otwory na dno nasypałem grubszego żwiru do tego wsadziłem roślinki i zasypałem piaskiem kwarcowym, co prawda pysie obgryzają troszkę roślinki ale one ciągle wypuszczają nowe odrosty i uzupełnia sie wszystko) do tego mam 3 anubiasy z których zrobiłem od szczepki ale pysie robią wszystko żeby żaden listek sie nie pojawił, jeden z ich osiągną dosyć pokaźny rozmiar bo zostało mu 10 cm do górnej granicy tafli wody wsadzony jest prosto do piasku kwarcowego problemem jest to ze gdy wypuszcza nowy liść za każdym razem większy, to żółknie mu inny najbardziej skrajny i do momentu rozwinięcia sie tego listka inne robią sie takie bez koloru, po tym wraca wszystko do normy, jeden z anubiasów jest do kamienia przymocowany gumką rośnie ale wszystkie nowe listki rybki dokładnie wycinają ale tego tez udało mi sie odchować dosyć pokaźnego, nadmienię ze nie używam żadnych nawozów.