Jump to content

Recommended Posts

Posted

po podmianie 2/3 wody nadal mam wysokie no3 co mam zrobic?????? jeszcze raz podmienic?

mialem 100 i nadal mam 100 test robie (SERA 5 w 1 )reszta testu jest dobra. prosze o pomoc dziekuje

Posted

Sprawdzić jakie masz NO3 w kranie czy skąd bierzesz wodę do podmian. Druga sprawa, sprawdzić dla porównania innym testem.

Posted

Jedna z podstawowych prawd KM głosi, że testy paskowe nie są miarodajne. Sprawdź wodę testem kropelkowym. Zarówno tę w zbiorniku jak i kranówkę.

Posted

sprawdź wodę innymi testami.

kolejna sprawa- testy nie pokazują że jest 100 czy 50 NO3. Testy pokazuja - że NO3 jest mniej niż 5 (0-5), wartości środkowe mówią że NO3 jest od 5 do 25 mg/l NO3, a ostatni mówi że NO3 mamy conajmniej 100.

Więc jeśli masz NO3 znacznie powyżej 100, to jednarozwa podmiana na wodę o parametrach nawet 0 mg NO3/l wg testów bedzie miała ciągle min 100 NO3.

Sprawdź ile mg NO3 ma woda kranowa, nie powinna mieć więcej niż 50 mg (moja ma np. 10, ale w poprzednim mieście gdze mieszkałem to było 40-70 chociaż oficjalnie wodociągi nie przekraczały 50, bo tyle mówi ustawa dla wody pitnej).

I jeśli Twoja woda w kranie zawiera ileś tam NO3, to oczywiste że podmiany powinny być częstsze.

Ale w pierwszej kolejności sprawdziłbym testy. Moje 5in1 tropicala nie przekłamują - dużo zależy od właściwego odczytania wyników. Zdarza się że testy pokazują sąsiedni zakres, ale nie zdarzyło się aby popadaly w skrajności, typu w krani 10 a on 100. Wiem, bo mam też testy Hanna.

• 3 weeks later...
Posted
dziekuje wszystkim za odpowiedzi wszystko sie uregulowalo jeszcze raz dziekuje pozdrawiam

a możesz powiedzieć dla potomności co zrobiłeś że wszystko tak fajnie się unormowało?