Skocz do zawartości

akwarium 450 l. - profil, czy proste?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W internecie znalazłem ofertę, od której radość wstapiła w moje serce. Czy mozna przepuścić taką okazję?

Chyba się zdecyduję, ale mam małe pytanko. Nie wiem czy ten temat był już poruszany, nic nie znalazłem.

Otóż sprzedawca oferuje akwarium 450l. w dwóch wersjach - profilowane i proste. Profilowane akwaria zawsze bardziej mi się podobały. Czy akwarium tej wielkości przy profilu dużo traci na pojemności? Ile tak naprawdę litrów jest w profilowanym akwarium? Krótko mówiąc, jakie są wady i zalety jednego i drugiego.

Poniżej link z aukcji. Mógłbym wpuścić do swoich rybci trzeci gatunek

www.allegro.pl/item740821261_akwarium_4 ... _raty.html

Opublikowano

nie miałem dużego akwarium profilowanego, tylko małe - więc nie wiem jak jest ze zniekształceniami przy dużym - jednak ja sam już więcej profila bym nie kupił

Opublikowano

Tylko proste. Choćby ze względu na łatwiejsze czyszczenie szyb - nie tylko prawo-lewo, ale i góra-dół.

Zniekształcenia pominę.

Opublikowano

6:0 dla prostego !!! Nie spodziewałem się, że to będzie aż tak proste. Chyba nie powinienem mieć wątpliwość :) Tymbardziej, że jak pisze Patrykolo14 przy profilu można stracić nawet 50 litrów! To dużo.

Opublikowano
miałem profil i nie wiem czy przypadek ale bardzo łatwo rysowała się szyba profilowana na bocznych tego nie zauważyłem :?
Coś w tym jest. Też to zauważyłem.
Opublikowano
6:0 dla prostego !!! Nie spodziewałem się, że to będzie aż tak proste
a ja się spodziewałem :wink: nie znam ani jednej osoby która by kupiła profil dwa razy. Podejrzewam również że jakby zapytać na forum ludzi którzy mają drugie, trzecie, czwarte akwarium z kolei to też by się nikt z profilowanym nie znalazł.