misiek80 Posted September 16, 2009 #1 Posted September 16, 2009 Cześć. Jak w temacie. Pierwsze podeście zakończyło się porażką, ale chcę spróbować raz jeszcze. Za pierwszym razem nurzańca wsadziłem bezpośrednio w piach, wytrzymał dwa tygodnie, Saulosi go poobgryzały i totalnie zniszczyły. Teraz chcę go posadzić bezpośrenio przy maskownicy ze spienionego PCV. Poradźcie tylko, czy mam go posadzić w doniczkach z jakimś żwirem, czy dać jakiś nawóz? Jeśli chodzi o oświetlenie w akwa to świeci 2x30W power glo i aqua glo.
mutra Posted September 16, 2009 #2 Posted September 16, 2009 W donice ze żwirem. Nawóz możesz zastosować jakikolwiek mikroelementowy (bez azotu i fosforu).
misiek80 Posted September 16, 2009 Author #3 Posted September 16, 2009 Dzięki Mutra. Muszę trochę poczytać o roślinach i nawożeniu, bo jestem póki co zielony.
mutra Posted September 16, 2009 #4 Posted September 16, 2009 Na początek kup sobie: http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/towar ... oszek.html i do tego jeszcze http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/towar ... oszek.html Na nasze potrzeby w zupełności wystarcza
misiek80 Posted September 16, 2009 Author #5 Posted September 16, 2009 Nawozy za grosze - super. Raz jeszcze dzięki. Rozumiem, że związki w nich zawarte nie zaszkodzą rybom? Na szybko policzyłem, że taki nawóz starczy mi na 200 dni. Chyba nie ma sensu rozrabiać go całego na raz tylko np. podzielić na kilka części (np miesięcznych). Już nie zawracam głowy. Wszystkiego się dowiedziałem. Pozdrawiam.
mutra Posted September 16, 2009 #6 Posted September 16, 2009 spokojnie: wlewam to do akwarium i do wanien w których hoduje żywy pokarm od ładnych kilku miesięcy.
misiek80 Posted September 16, 2009 Author #7 Posted September 16, 2009 Rosliny w donice, donice w żwirek i do tego polecony przez Mutrę nawozik Temat można zamknąć.
eljot Posted September 16, 2009 #8 Posted September 16, 2009 Chciałbym się mylić ale jak już raz pyśki załatwiły nurzańca to najprowdopodobniej zrobią to po raz drugi i nawóz nic nie pomoże radził bym spróbować z inną rośliną choćby kryptokoryną (ale mi się zrymowało:))
misiek80 Posted September 17, 2009 Author #9 Posted September 17, 2009 Ja jednak raz jeszcze spróbuję z nurzańcem. Chcę go posaadzić przy maskownicy z PCV, żeby za bardzo nie rzucała się w oczy, bo niby to PCV jest czarne, ale jednak ma nieco inny odcień (jakby szarawy) niż tło z czarnej folii (naklejki). Pyszczaki dostają dużo roślinnych pokarmów, do tego sałatę, kapustę, fasolę, brokuły, kalafior. Może tym razem nie będą aż tak bardzo interesować się trawą.
doolga Posted September 17, 2009 #10 Posted September 17, 2009 dorzuć im w menu więcej pokarmu roślinnego, żeby nie kusiły ich liście. U mnie działa.
Recommended Posts