Skocz do zawartości

pH , jak niskie znoszą Wasze pyśki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono .

Nie wiem jak dodać ankietę więc może niech się wypowiedzą osoby które trzymają swoje ryby w pH poniżej 8.0 wraz z zaznaczeniem czym mierzą , czy kropelkowo , paskiem czy może pH metrem (ręcznym bądź stacjonarnym ) .

Będę bardzo wdzięczny za info jak długo tak sobie mieszkają i jak to znoszą .

Opublikowano

Dlatego chciałem wiedzieć jak jest w przypadku trzymania w pH poniżej 8 , powiedzmy 7,4-7,6 . Kiedyś sporo osób pisało , że w takiej wodzie żyją ich podopieczni .

Dlatego mnie ciekawi czy te ryby żyją nadal , i jakie naprawdę było to pH bo kropelkowo np. mi wychodzi , że mam 7,8 , na pasku pokazuje 7,6 a wykalibrowana elektroda podpięta do kontrolera pokazuje 8,25 :)

Opublikowano

W sklepie trzymaliśmy je w kranówce (we wrocku ma około 7,5)i nic sie z nimi nie działo. IMO hodowlane linie są bardziej tolerancyjne pod tym względem.Teoretycznie może dojść do zamierania ikry ale wydaje mi się że to dopiero poniżej pH 7.

smurv: sądze że nie ma się co bulwersować, ja nie dostrzegam w tym pytaniu niczego niestosownego

Opublikowano

U mnie woda w kranie ma pH 7,7 ale w zbiorniku "coś" ( piasek , skały) podbiją mi wskazania pH metra do 8,25 . Stąd moje pytanie bo zastanawiam się co się stanie jak to "coś" przestanie podbijać mi ten parametr do góry , martwię się zawczasu bo to już dwa lata jak jest utrzymywany na tym poziomie ale nie wiadomo jak długo ...

Opublikowano
wnosze postulat o skasowanie tematu bo "nasze" forum [mimo ze nie naleze jeszcze do klubu] ma uczuc..

a nasi pupile to nie kroliki doswiadczalne wiec tekst "ile znosza" jest zdesydowanie nie na miejscu, ludzie w obozach zaglady/koncentracyjnych mieli 1m2 na osobe zdajsie, bez jedzenia i tez to jakos znosili...

czy ktos sie pyta ile nasze pyski znosza bez jedzenia, no2, no3 ;/

przepraszam za moj ton ale sie zbulwersowalem :(

Spokojnie - znane są doniesienia o tym, że przyzwyczajone pyszczaki żyją w wodzie o odczynie wyraźnie kwaśnym - nie nalezy tego traktować jako wskazówkę typu "nie przyjmuj się drogi akwarysto, rybkom nic nie będzie". Podobnie z metodą wydłubywania rybkom narybku z pyska, karmienia mięsem itp. Dyskutujemy o optymalnych warunkach - ktoś kto pyta, juz jest na dobrej drodze, żeby takie stworzyć :)

Opublikowano

@ mutra - pytasz o obsadę czy kamienie ??

Bo jesli kamienie to w jednym mam łupek w drugim piaskowiec i parametry zbliżone. W obu na dnie piasek kwarcowy :)

Opublikowano

piaskowiec jakoś by tłumaczył podwyższenie pH, łupek już nie za bardzo. Ewentualnie gazy rozpuszczone w wodzie z kranu mogą fałszować wynik ale to mało prawdopodobne IMO.

Mierzysz pH-metrem z tego co pamiętam?

Opublikowano

Mam pH controler AM który na co dzień pracuje "na rafie" w biurze . Po prostu przynosze próbke wody i badam . Jak pisałem elektroda jest w miarę świeża - ma 5 miesięcy, markowa i kalibrowana co 6-8tyg.