Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poza tym w sklepie zoologicznym co można kopic?? wielkie g....no małe kamyki jakieś korzenie i trochę piaskowca powycinanego szlifierką i nic więcej a rzadko się zdarza żeby mieli coś dużego i naprawdę ładnego. Poza tym drogo jak cholera a na składzie można przebrać, pomacać, po przykładać do siebie jakieś skały np bloki 20-40kg popatrzeć dobrać kolory wygląd i fakturę skały a nie jakieś popierdułki w zoologicznym. Hahahahaha

Opublikowano

sempertynit bym sprawdził i powęszył w internecie bo byłem wczoraj w składzie kamienia i sprzedawca powiedział mi że sempertynit zawiera azbest! troche sie żdziwiłem bo dużo kolegów go ma w akwa ale koleś dosyć sie znał na tych swoich kamlotach :shock:

Opublikowano

Może i tak ale ile tego azbestu może być w takiej skale 40kg 0,001mikronów, poza tym jest skałą nie przepuszczalną więc nie rozkładalna w wodzie a tym samym w aqwa. Tyle chłopców naszych ma to w baniakach i jest oki.

PS.Żeby uzyskać 1 gram platyny trzeba przerobić około 2-4 ton rudy a tu jest 40kg 0,0001grama tak około

Opublikowano

niby tak ale niby nie można stosować ich w zamkniętych pomieszczeniach mimo wszystko scykałem i nie kupiłem ich choć chciałem trochę sie nasłuchałem o azbeście :? ale każdy zrobi jak uważa

Opublikowano

Mała pod powiedz, jeżeli w twoim mieście lub okolicy jest jakiś skład budowlany to tam znajdziesz różne kamienie np. wapień, łupki , piaskowiec itp. Ostatnio też takie żeczy widiząłem w centrum ogrodniczym było naprwade w czym wybierać i nawet cena była miła :)

Opublikowano

Serpetynit jak każda skała wulkaniczna MOŻE zawierać azbest. Azbest jest groźny w przypadku wdychania ale taka sytuacja ma miejsce tylko kiedy materiał się obrabia w sposób powodujący jego pylenie. Głównie dotyczy to azbestu wykorzystywanego przemysłowo (stare klocki hamulcowe,zrywanie płyt eternitowych itp.)

1. Bryła kamienia sama z siebie nie pyli, a nwet jeżeli to:

2. Głównym składnikiem serpentynitu jest sepentynit ;) a nie azbest. Ale nawet gdyby serpentynit składał się w 100% z azbestu to:

3. Pod wodą nawet pylące rzeczy nie pylą :roll:

Opublikowano

oczywiście ze pod wodą nie pylą :D ale rybki lubią skubać skałki a glonojady zasówają po nich bardzo często nam nic nie grozi ale czy dobre dla ryb raczej nie :oops:

Opublikowano

:roll: pozwól że wytłumaczę:

Szkodliwość azbestu polega na jego zdolności do kumulowania się w pęcherzykach płucnych gdzie zaburza funkcję tzw. surfaktantu i wywołuje stan zapalny. I tyle. Ryby płuc nie mają, a serpentynit nie wydziela azbestu. BTW Stosuje się go jako podkład drogowy i jako taki nie może być niebezpieczny nawet gdyby go jeść, wdychać, pocierać się nim itp.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja szukałem serpentynitu, ale w listopadzie mieli na składach same potężne bryły. Znalazłem za to fajny piaskowiec, ale z gatunku tych najtwardszych i wygląda bardzo fajnie. Kolor grafitowy.

Za 120 kg zapłaciłem 26 zetów. W zoologu jeden mały kamień cenią sobie na 10-12 zetów.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witka :lol:

Mój pierwszy post na tym forum także witka :o wszystkim Malawi maniakom

Jako że zaczynam przygodę z Malawi, co za tym idzie dużo czytałem tutejszych postów odnośnie urządzenia akwaria to odświeżę temat troszkę i dodam parę swoich groszy dotyczących łupków,wapieni i piaskowców.Podzielam zdanie kolegów że nie ma sensu kupować kamieni do Malawi w zoologach.

Poszukałem w mojej okolicy składów budowlanych i ogrodowych i znalazłem :wink: łupków można w nich dostać jakie chcemy,filytowe, serycytowe ,piaskowce i wapniaki,w postaciach różnych,płaskie i bardziej głazowate i wszystko dosłownie za grosze bo czym jest 30-50gr za kilko.Także zaopatrzenie dla budowy tła swojego Malawi bankowo zrobię właśnie w składzie ogrodowym.

Teraz ciekawostka :wink: gościu który mnie oprowadził i pokazał wszystko co nadaje się do wody mówił że ma kilku klientów którzy kupują u niego na składzie właśnie kamienie i łupki do akwariów.Pewnie są to właściciele zoologów lub sprzedawcy z Allegro.Jeden koleś właśnie się przyznał że kupuje u niego za 30 gr a sprzedaje za 1 zł lub drożej :x Także kupowanie kamieni i łupków nie na sensu w zoologach i na Allegro.