Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam was,

dzisiaj byłem w sklepie akwarystycznym, mają tam takie skałki:

- skała koralowa

- drewno skamieniałe

- wapień drążony

Powiedzcie czy nadają się one do Malawi. Wapień tak ale czy pozostałe???

Moglibyście podać mi ew. nazwę czarnych skałek które nadawałyby się do Malawi

Posted

Po co przepłacać za kamienie w zoologu.Piękne czarno-zielone skałki serpentynitu można tanio kupić w składzie z kamieniami(o ile takowy jest blisko Ciebie).

Posted

Do umacniania wałów oraz regulacji rzek używają też łupka czarnego albo właśnie serpentenitu gdzie można go posiąść za free :) szukaj najpierw potem najwyżej kupuj. Żwir koralowy możesz dać do kubła a do akwa się nie opłaca za drogi :P

Posted

Możesz użyć wszystkiego, skała koralowa jest fajna jeśli odpowiednio zaaranżowana. Co prawda pod tym pojęciem występuje kilka różnych rodzai skały ale większość z nich odpowiednio użyta może być genialnym wystrojem. Skamieniałe drewno jest też fajne. Jeśli jednak chcesz mieć ciekawy wystrój, użyj jednego rodzaju kamieni, a przynajmniej jednego kolorystycznie.

Posted

OK, narazie powstał jeszcze jeden problem :-( złamałem zaworek od filtra także 40zł w plecy. A skałka koralowa w sklepie kosztuje 30zł duża także napewno znajdzie się w akwarium :-), co do jednolitego koloru... zobaczysz za miesiąc jak wyszło akwarium :-)

Posted

Podjedź gdzieś do składy z kamieniami lub skład z materiałami do ogrodów. Ja swój serpentynit, łupek filitowy i łupek serycytowy nabyłem u człowieka średnio po 50gr za kilo mieszane, bo było od 60 do 40gr za kg wiec już mam ze 220kg do przebrania (ale nie wszystko w tej cenie było hahahahah) ale tak mniej więcej mają na składach, np. czarny łupek około 2cm grubości zajefajny jest do tła, ale 60zł m2 ??? tylko ta cena ale na tło jest zaje.......y.

Posted

siekiera: popraw link.

Jak już było napisane: w składzie budowlanym kamienie kosztują 40-60gr/kg co czyni zakup skałki w zoologu pomysłem co najmniej nierozważnym.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• To jak masz rzeczkę w okolicy to wygrałeś w totka  :)... Co do ilości wody, to nie jest problem, zależy jak ustawisz automatyczne dolewanie i na ile litrów :), a od tego policzyć to już z górki... Biorąc pod uwagę Twój zbiornik i powiedzmy 10% dziennie to masz okolice 1m3 wody podmienionej... Większa podmianka raczej nie będzie potrzebna o ile ryby nie są jakimiś brudasami... Problem podmiany jest raczej z temperaturą wody dolewanej, abyś nie wychłodził zbiornika, bo nie wiem jakie są ryby i temperatury u Ciebie... Reszta to ustawienia i tyle... Licząc na spokojnie to dla mnie było by takie ustawienie podmiany aby dziennie podmienić maksymalnie 3% zbiornika lub łącznie tygodniowo 10-20%...    
    • Od ubiegłego czwartku w moim akwarium 120x50x50cm zagościły bardzo młode, bo 3-4cm..... Mylochromis sp. mchuse w ilości 7szt  Oraz Exochochromis anagenys yellow 6szt.   Oczywiście docelowo trafią do akwarium 180x55x55cm.   Bardzo ruchliwe ryby , ciężko je uchwycić żeby zrobić ładne zdjęcie.    Póki co pływają w akwarium z młodymi sumami polli white wielkości 5-6cm w ilości 5szt.   Myślę jeszcze nad dodaniem jakiegoś jednego gatunku, który docelowo powędrowałby z w/w młodzieżą do docelowego akwarium. Tutaj "chodzi mi" głównie po głowie dimidiochromis strigatus, Ew. protomelas similis lub sciaenochromis fryeri.
    • @Morganelo moje pytanie dotyczy jedynie ilości podmianki w moim zbiorniku. Wiem, że zrobię zbiornik minimum 10m3. Zastanawiałem się nad 20m3 ale cena dość wysoka.  Zbiornik będzie zbierał też deszczówkę z dachu i podwórka, ale w planie mam pompę awaryjną lub przelew do rzeki płynącej w moim podwórku. Pewnie zrobię przelew na wypadek jakiś gwałtownych ulew, ale chciałbym znać ilość wody, która spłynie dziennie z akwarium.
    • Dla siebie znalazłbym bez problemu. Ale z kobietami to już inna sprawa.
    • Pytanie najważniejsze dla Ciebie, na które musisz znać odpowiedź od samego początku. Do czego chcesz wykorzystać tą zebrana wodę??? Ode mnie, bo sam w planie domu mam wkopanie zbiornika na wodę 10m3, dla akwarystyki oraz może pod rynny: - Zbiornik dobierz w taki sposób aby zapewnić sobie rezerwuar na wodę na klika dni (bo przy Twoich 10m3 wody to podmianka pewnie w okolicach 1m3 dziennie) - Wodę zebrana możesz wykorzystać w dwojaki sposób, pompa i podlewasz ogródek (to dobre na lato) ale już w zimie masz problem... Tutaj rozwiązanie najlepsze i mniej obsługowe to instalacja rozsączania na podwórku, ogrodzie, a sam zbiornik nie będzie musiał być aż taki duży... Możesz też wstawić pompę, która w razie nadmiaru wody, której nie jesteś w stanie wykorzystać przeleje ją do kanalizacji... Tutaj nadmienię, że do rozsączania jest potrzebny spory teren o dobrej chłonności, jak masz warstwę gliny, to nie bedzie ciekawie... Opcji jest wiele, ale bez wstępnych ustaleń można wymyślać na potęgę co i jak zrobić...
    • A nie lepiej poszukać w internecie? Na pewno będzie większy wybór i na pewno znajdzie się coś w lepszej cenie. Ja mam w akwarium roślinnym Fluvala Plant, a w Malawi Skylight Entriq. Obie się nadają do hodowli roślin i obie mogę polecić. 
    • W Piątek robiłem porządki, młode już podrosły. 
    • W imieniu znajomej proszę o polecenie w Katowicach i okolicy sklepu z dużym wyborem oświetlenie potrzebnego do hodowli roślin akwarystycznych. Z góry dziękuję za pomoc.
    • W  Malawi są granity.  Daj granitowe otoczaki, moim zdaniem najlepiej to wygląda i kosztuje grosze. Zresztą cokolwiek dasz, to nie ma znaczenia,  jak będą dobre warunki to to  pięknie poobrasta glonami i będzie nie do odróżnienia, co tam dałeś. Ważne żeby było dużo i żeby były zakamarki, gdzie  mbuna mogą włazić - uwielbiają to.  Dobrze wyglądają duże głazy - na forum są instrukcje, jak je zrobić. Na zdjęciu  małe kamienie na dole to naturalne otoczaki, te duże to moja produkcja.  Zgadzam się też z lukBB i Bojarem - śnieżno-biały piasek średnio pasuje, bardziej naturalnie wygląda zwykły piasek rzeczny.  Oczywiście każdy ma swój gust i Twój zbiornik ma się podobać przede wszystkim Tobie,  ale Malawi to akwarium biotopowe i dobrze jest je urządzić jak najbardziej naturalnie - wtedy wychodzi zaje*iście.
    • Siema wszystkim. Przymierzam się na zakopanie zbiornika do którego będzie spływać woda że stałej podmiany. Jak powinienem ustawić podmianę w takim zbiorniku - ile litrów dziennie? Chciałem zakopać na podwórku zbiornik 20000L, ale trochę przeraziła mnie cena takiego ustrojstwa.
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.