Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

na szczescie nie mam choroby w akwa, ale ze robie zakupy przez sklep internetowy to chce sie zaopatrzyc w wegiel na zapas bo nie mam.

i tu mam pytanie jakiego wegla uzywacie?

bo ceny zaczynają sie od 5 zł do 20zł w przypadku tetry. Posiadam tetre 1200 i producent sugeruje kupic 2 x wklad weglowy tetra czyli 2x20zł=40zł, i nie bardzo mi sie widzi tyle placic za wegiel.

jakies propozycje?

i jeszcze jedno pytanie. gdy sie uzywa wegla by usunac leki z wody, to ceramiki nie powinno sie wyjmowac?

pozdr.

Opublikowano

nie polecam wegla Resuna. jest w postaci paleczek i strasznie brudzi wode. posiada bardzo duzo drobnych frakcji, ktore z wody czynia odplyw z kopalni wegla kamiennego.po prostu dramat.

Opublikowano

a taki wegiel luzem, to tak luzem dajecie do kubła czy w jakies woreczki/siateczki? tetra sprzedaje swoje wegiel w takich woreczkach.

przy usuwaniu lekach, ceramiki z kubla sie nie wyjmuje?

Opublikowano

Ja miałam woreczek w opakowaniu i do niego włożyłam węgiel. Ceramiki nie wyjmowałam, bo po co? Położyłam na górę. Nie chciało się zmieścić, więc musiałam trochę węgla wysypać, żeby zamknąć kubełek.

Opublikowano

Co do ilości węgla potrzebnego do usunięcia chemii ze zbiornika, to różni producenci polecają różne ilości: od np. 80ml na 100l wody (Rowa) do 300g na 100l (Preis-Aquaristik). Informacje takie powinny znajdować się na opakowaniu.

Powinno się go jednak użyć w większej ilości niż przy "normalnej" filtracji. Po włożeniu do woreczka (-ów) węgiel należy przepłukać aby pozbyć się drobnych, brudzących frakcji, a czasami producenci zalecają pozostawienie go w wodzie na kilka (kilkanaście) godzin w celu jego aktywacji.

Trzeba pamiętać, aby do tego celu użyć "czystej" wody np. po RO aby węgiel niepotrzebnie nie tracił swoich właściwości adsorbcyjnych. Po 2-3 dniach użycia należy węgiel wymienić na nowy, w zalecanej ilości i kontynuować filtrację jeszcze przez 7-8 dni.

Warto zwrócić jeszcze uwagę na to, aby dany węgiel nie uwalniał do wody związków fosforu ( taka informacja powinna być na opakowaniu). Zauważyłem, że wkłady węglowe do korpusów narurowych uwalniają fosforany. W przeciwnym przypadku możemy spodziewać się inwazji glonów.

Opublikowano
a taki wegiel luzem, to tak luzem dajecie do kubła czy w jakies woreczki/siateczki? tetra sprzedaje swoje wegiel w takich woreczkach.przy usuwaniu lekach, ceramiki z kubla sie nie wyjmuje?

ad. 0 jaki węgiel - najlepiej akwarystyczny. Węgle przemysłowe, czasami tańsze, lepiej działające mają wadę, często uwalaniają fosfor - co wynika z wykorzystania kwasów fosforowych w ich produkcji.

ad.1 woreczki - są czy nie, nie ma to znaczenia. węgiel w woreczku łatwiej wyciąga się z filtra

ad. 2. ceramika - jeśli nie wyciągłeś ceramiki bio z filtra na czas stosowania leków, to już nie musisz. No chyba że brakuje Tobie miejsca na węgiel, to rzeczywiscie, nalezy coś wyciagnąć z akwa.