Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Może problem w tym że ten pokarm był praktycznie niedostępny na rynku polskim
Główny problem to cena - jest znacznie wyższa niż innych pokarmów a nie stoją za nią znacznie lepsze właściwości. Nie jest to zły pokarm. Ale w segmencie , nazwijmy go sobie "premium", wszystkie pokarmy są dobre.
Opublikowano
Może problem w tym że ten pokarm był praktycznie niedostępny na rynku polskim

Dlaczego "niedostępny"?

Jest i był dostępny tak samo jak pozostałe wymienione, poza Serą (el tam był *sic*). Żaden z nich nie jest rewelacyjnie dostępny. niby hikari ma dużego importera, ale... ale kto sprzedawał to wie, że realnie dostępnych jest kilka podstawowych produktów. OSI... podobnie- dostępnych jest cztery produkty, zresztą słusznie bo z praktyki wiem, że reszta się nie sprzedaje. NF jest dostępny i tu wielki szacunek dla Tropheusa, że potrafią. Czy się opłaca- nie wiem, ale potrafią. Dainichi- wiadomo- można kupić w każdej chwili via net, można nawet importować. Co chwila się tego ktoś chyta i... problem jak z OSI- nie opłaca się zbytnio bo sprzedają się trzy produkty z asortymentu, a firma żyje z pokarmów dla KOI, a nie jakiejś pobocznej produkcji pokarmików dla pielęgnic (czyli nomen omen to samo co OSI i HIKARI).

W czym rzecz? Ano w tym, że hodowca, kupując wiele kilogramów pokarmów dla siebie, kupi je sobie sam, kupi asrtyment dwóch pokarmów i tyle. Dlatego Jego dostępność NIE DOTYCZY.

teraz po prostu pokarm dobrej jakości.

Tak- dokładnie. To najwyższej jakości pokarmy gotowe. Ryby po nich nie piszą wierszy i nie robią witraży.

Opublikowano
Główny problem to cena - jest znacznie wyższa niż innych pokarmów a nie stoją za nią znacznie lepsze właściwości

Z tą ceną to bym nie demonizował .

Kilka przykładów pokarmów jakości "premium" wyszukane w necie.

NF 21,50 pln za 45g

O.S.I. spirulina 67,50 za 200g

Hikari Cichild Exeel 7,50 za 57g

Tropical Spirulina 36% 4,60 za 22g

Dainichi color suprime 55 za 250g

Jakby nie liczyć wychodzi podobnie :wink:

Sorry z błędy w nazwach :wink:

Opublikowano

W dodatku NF w dużych opakowaniach kosztuje około 50pln- NF Premium Color FX opakowanie 220g.

Czyli nie wychodzi drożej.

Natomiast Hikari Excel 250g kosztuje około 25pln- tak średnio. Czyli znacznie taniej przy podobnej klasie produktu.

Oczywiście każdy z tych pokarmów ma troszkę inne właściwości. Ja np. nie przepadam za podawaniem Hikari, głównie z powodu namaczania.

Nie ma sensu podawać cen przy rozbieżnych wielkościach, bo np. Tropical Spirulina Forte jest w opakowaniach 21 litrowych i okaże się, że jest tańsza niż Tropical Bio-Vit ;/

Opublikowano
Nie ma sensu podawać cen przy rozbieżnych wielkościach, bo np. Tropical Spirulina Forte jest w opakowaniach 21 litrowych i okaże się, że jest tańsza niż Tropical Bio-Vit

To jest oczywiste że im większe opakowanie tym cena jednostkowa wychodzi niższa (ale różne idiotyzmy widziałem :wink: )

Nie ma sensu jeśli chcemy dokładnie wyliczyć ja chciałem pokazać że mit o strasznie drogim pokarmie Dainichi to tylko mit :) Z natury jestem leń i sprawdziłem tylko pobieżnie oferty internetowe (pierwsze z brzegu) aby pokazać że ceny są zbliżone. Nie mam takich możliwości jak Ty która zajmujesz się handlem w tej branży i bez problemu możesz zrobić dokładne porównania :wink: (tak na marginesie ceny w SM są bardzo dobre :) ale nie o to mi chodziło.

Pewnie się zgodzicie że mit obalony :wink:

Ryby po nich nie piszą wierszy i nie robią witraży.

a dyskusje na temat wyższości jednego pokarmu nad drugim w przypadku pokarmów z tzw. wyższej półki przypomina dyskusję o wyższości świąt Bożego Narodzenia (już tuż tuż :) ) nad świętami Wielkiej Nocy :lol: Ja używam NF i od niedawna Dainichi i jestem zadowolony ktoś inny O.S.I i Hikari i bardzo dobrze a teraz niech się producenci ścigają aby nas przekonać do zmiany :wink:

Pozdrawiam