Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raz kozie śmierć maluję.

Kupiłem emalię wodorozcieńczlną śnieżka disney

do tego pigmenty inchem no i takie tam denaturat papier ścierny pędzle ....

Jeszcze pytanko jak już wywloke to tło to tak się zastanawiam czy aby nie należałoby zrobić kilka otworów i zakleić drobną siatką, aby woda za tłem choc trochę przepływała a tym samym ulegałała wymianie ?

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No i niestety do d..y farba z tła się łuszczy. Odpada po trochu ale zaczyna to nieładnie wyglądać a pozatym nie chciałbym aby zaszkodziło rybom. Dlaczego ? ,wszystko wyk bardzo dokładnie przed malowaniem dokładnie wymyłem potem odtłuściłem potem szlifowałem bardzo dokładnie papierem ściernym i znowu myłem i jeszcze raz odtłuściłem malowałem kilka razy (kilka warstw) i schło ok 10 dni i du.a.

Albo złe podłoże czyli wromak które poprostu słabo wiąże emalię akrylową albo zła emalia czyli emalia wodorozcieńczlna śnieżka disney albo hm za dużo pigmentu inchem pisało max 10 % dałem napewno więcej albo co ?

I teraz nie wiem co dalej tło wyjąłem i pod paznokciem się zdrapuje czyli co no oczyszczę i jeszcze raz malować czym a może jakiś podkład dać ? Doradźcie dobrzy ludzie hm?

Opublikowano

zaszkodzić raczej nie zaszkodzi - tylko dobrze odmulaj.

ale fakt że się łuszczy to może byc:

- nie wysuszone podłoze

- źle odtluszczone

-za dużo barwników (wolę zdecydowanie kupić druga farbe o okreslonym kolorze i mieszać, bo barwniki sa za słabe i dajemy ich więcej a to zwykła woda, i farba za bardzo rozcieńczona)

- za szybko zalane (farba nie związała do końca)

- farba kiepska (tj. albo disney jest nienajlepsza farba z tych emalii albo była przeterminowana lub po prostu wadliwa).

- mam nadzieję że nie pomyliłeś emalii z emulsją

Każdy z tych powodów mógł być przyczyna, ale nie koniecznie. mnie farba, ale na tle z CR odchodziła tylko w miejscach gdzie CR nie wysechł do końca - tak było w przypadku pierwszego mojego tła)

Opublikowano
zaszkodzić raczej nie zaszkodzi - tylko dobrze odmulaj.

ale fakt że się łuszczy to może byc:

- nie wysuszone podłoze

- źle odtluszczone

-za dużo barwników (wolę zdecydowanie kupić druga farbe o okreslonym kolorze i mieszać, bo barwniki sa za słabe i dajemy ich więcej a to zwykła woda, i farba za bardzo rozcieńczona)

- za szybko zalane (farba nie związała do końca)

- farba kiepska (tj. albo disney jest nienajlepsza farba z tych emalii albo była przeterminowana lub po prostu wadliwa).

- mam nadzieję że nie pomyliłeś emalii z emulsją

Każdy z tych powodów mógł być przyczyna, ale nie koniecznie. mnie farba, ale na tle z CR odchodziła tylko w miejscach gdzie CR nie wysechł do końca - tak było w przypadku pierwszego mojego tła)

Farba zdecydowanie nie związała się z podłożem jakim było oryginalne tło wromak, tło to było pokryte farbą i bardzo możliwe jeszcze czymś co dało bardzo tłustą powłokę zmywałem kilka krotnie matowiłem i barzdo możliwe że za mało no cóż podejmę jeszcze jedną próbę

Opublikowano

bo zapewne farbe nie nadaje się do malowania tw. sztucznych. Musiałbyś zastosować podkład do plastików. Wtedy jednak powstanie problem czy nie zaszkodzi on rybom.