Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem początkującym malwistą , jeszcze daleka droga przede mną mam dopiero 14 lat. :D:D

Interesuje mnie akwarystyka miałem akwarium ze neonkami ,mieczykami ,skalarami. Ale natknąłem się na pyszczaki z jeziora Malawi zaczołem trochę czytać o nich. Na razie nie mam gdzie dać akwarium o minimalnych wymiarach dla pysiów bodajże jest to 125l .Więc chciał bym na razie zapoznać się i pozbierać pieniądze. Chodzi mi o akwarium 150x50x50 (375l). Nie śmiejcie się z tego >> planuje kupno tak ok. 2 lata. :lol::lol: Ale może wczesniej się uda.

No i właśnie co jest takiemu malwijskiemu kawa potrzebne wiem że (akwarium, pompa zewnętrzna , wewnętrzna, świetlówki , szafka pokrywa .) Miło by mi było gdyby ktoś napisałe co jeszcze i podał linki z tymi akcesoriami z sklepów.

Dziękuje i niekryty kujcie proszę tego jestem początkujący i dopiero długa droga.

Opublikowano

witaj.. pochwala za malawijskie checi ..

a co do sprzetu - jest tego mnostwo w dziale Sprzet, poza tym google nie twoj wrog.....poza tym za rok czy dwa ceny sie zmienia i akwaria beda juz gratis rozdawac jak kupisz np. spodnie z Big S...r'a :mrgreen:

a tak na powaznie... pogoogluj i poszukaj w szukajce.. bylo to milion razy.btw na allegu byl ostatnio fajny zestaw za grosze, nawet temat w HP byl.

pozdrawiam

Opublikowano

No i właśnie co jest takiemu malwijskiemu kawa potrzebne wiem że (akwarium, pompa zewnętrzna , wewnętrzna, świetlówki , szafka pokrywa .) Miło by mi było gdyby ktoś napisałe co jeszcze i podał linki z tymi akcesoriami z sklepów.

Dziękuje i niekryty kujcie proszę tego jestem początkujący i dopiero długa droga.

w sklepach typu OBI, Castorama szukaj spienionego PCV w kolorze - najlepiej czarnym. Jesli masz jakas wieksza agencje reklamowa w okolicy, to moze od nich dostaniesz takie spienione PCV - jest swietne na tło.

potrzebowac bedziesz tez kamienie na wystroj - poszukaj w swojej okolicy punktu sprzedazy kamieni ogrodowych, jest tam duzy wybór. Oczywiscie mozna takze pochodzic po okolicznych polach albo rzeczkach i poszukac odpowiednich otoczaków.

Unikaj termometrów naklejanych na szybe - niezwykle trudno je usunac. i są mało dokładne.

Odmulacz - najlepszy prosty wąż z końcówką np. firmy AquaSzut - tanie i bardzo dobre

Kasiorek :) czyli siatka do połowu ryb - przynajmniej jedna sredniej wielkosci.

Do czyszczenia szyb - unikaj magnetycznych, ciągle są z nimi jakieś problemy. Przynajmniej ja, zawsze musiałem rękę zamoczyć. Polecam znacznie skuteczniejsze - z wymiennym ostrzem -skrobaki. najtańszy i całkiem dobry to taki na zyletkę.

Filtracja - w miarę tanie a dobrre to seria Turbo AquaSzut czy Atman np. AT-203. Przy takim akwa będziesz potrzebował z dwa wewnętrzne jako cyrkulacje i jeden kubełek.

Opublikowano

Jeżeli zdarzyłoby się tak, że mieszkasz na śląsku, to chętnie dam Ci potrzebne namiary. Kilka miesięcy temu zakładałem malawi, tak że jeszcze jestem na bieżąco. Może akurat z czegoś skorzystasz?

Opublikowano

Akwarium zamówiłem w FPUH "Myciok", Mikołów ul. Kościuszki 59, (www.myciok.pl). Muszę przyznać, że akwarium jest bardzo starannie wykonane! Pokrywę (ja mam aluminiową) również zamówiłem u "Myciok'a". Jeśli aluminiowa pokrywa byłaby dla Ciebie zbyt droga (bo jest to wydatek rzędu 400-600 zł), albo poprostu Ci się nie podoba, to możesz spróbować zrobić ją sam, czy też kupić tańszą pokrywę z tworzywa sztucznego (np. firmy "Wromak"). Szafkę pod akwarium możesz spóbować zrobić sam albo za niewielką kasę zamówić u stolarza - grunt żeby była porządnie wykonana i poradziła sobie z ciężarem Twojego zbiornika. Jeżeli chodzi o sprzęt: filtry, świetlówki, grzałkę, termomotr, siatkę, testy do wody i wszystko inne - to osobiście polecam sklep "Malawi", Sosnowiec, ul. Teatralna 11, (www.sklepmalawi.eu). Znajdziesz tam wszystko, albo prawie wszystko dla pyszczaków. Jeśli jeszcze tam nie byłeś, to proponuję się wybrać i narazie chociażby pooglądać i coś podpytać. Mają fachową obsługe i napewno pomogą. Jeśli nie sklep "Malawi", to cały sprzęt możesz znaleźć np. na allegro. Kolej na tło. I tu Ci za dużo nie podpowiem (poczytaj forum, pooglądaj galerię i wtedy zdecydujesz jakie chcesz?). Może być z CR, może być z łupków przyklejonych do PCV, a może być takie jak np. mam ja i wielu innych kolegów z Klubu Malawi, czyli czarną folię (naklejkę) przyklejoną do szyby (szyb) akwarium. Pora na dekoracje. Kamieni możesz poszukać na łące, czy przy rzece (jeśli masz w okolicy). Ja kupiłem za parę złotych na składzie budowlanym. Polecam skład o nazwie "Suprabit", Katowice ul. Krakowska 76, (www.suprabit.pl). Mają tam naprawdę spory wybór kamieni (i serpentynit, i piaskowce, i otoczaki i przeróżne łupki, naprawdę jest w czym wybierać) no i fachową obsługę, która zawsze może Ci coś doradzić. Piasek, albo żwir, ale polecam piasek, ponieważ świetnie wygląda w akwa i daje dużo radochy pyśkom, a Tobie możliwość ich obserwacji podczas niezliczonych zabiegów polegających na jego przekopywaniu... możesz kupić kwarcowy, który jest dość drogi i dodatkowo przy zbyt intensywnym i jasnym oświetleniu może płoszyć ryby, więc nie polecam. Najlepiej albo przywiźć np. znad morze, albo kupić zwykły piasek budowlany w OBI, Castoramie, czy Praktikerze.

Na koniec zostają już tylko detale, ale za to bardzo ważne detale tj. podkładka pomiędzy szafkę i akwarium (np. styropian, karimata, korkowa mata, czy podkładka pod panele) oraz styropian (wystarczy taki grubości około 2 cm), który powinieneś ze względów bezpieczeństwa przykleić silikonem akwarystycznym wewnąrz akwarium do dna zbiornika.

Potem zostaje już tylko zaplanować i dobrać odpowiednią obsadę Twojego akwarium i można cieszyć oko :) Pozdrawiam.

Opublikowano

Mam pytanko? posiadam akwarium 50x30x35 cm czy mogę dać w nie kilka pysiów wiem jest małe ok 55l. Jak tak to jakie gatunki (przypusczam że z grupy mbuna [roślion żerne]) ?