Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, właśnie rozpoczynam walkę z sinicami w akwarium z muszlowcami za pomocą erytromycyny. W związku z tym mam kilka pytań i proszę o ewentualną korektę moich postanowień:

1. Czy w trakcie kuracji ryby mogą przebywać w zaatakowanym przez sinice zbiorniku, nie zaszkodzi im to?

2. Stosuję wyłącznie filtr wewnętrzny wraz z napowietrzaniem - czy owe napowietrzanie ma być włączone jak zawsze, przez całą dobę (nie zamierzam w trakcie trwania kuracji zaciemniać za dnia akwarium - na forum wyczytałem, iż można wygrać z sinicami nie zamykając dostępu światła za dnia, przy dawkowaniu erytromycyny na noc) ??

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję ;)

Opublikowano

1. nie zaszkodzi. Pytasz a wiesz, tym bardziej że czytałeś poprzednie tematy.

2. Oczywiście że filtr ma pracować całą dobę. Jak chcesz zwalczyć sinice to rób to porządnie i zaciemnij akwarium na ten tydzień.

Pozatym jakie masz akwarium, jakie parametry? Być może brak biologa spowodował wzrost sinic.

Opublikowano

Trochę przymałe akwa dla muszlowców :>

a spróbój światło zgasić? tak po prostu. miałem zakwit organizmów ogólnie sincami zwanymi, nie wiem których z sinic ale organoleptycznie wszystko wskazywało na to. Przestałem świecić i odeszły w niebyt.

Opublikowano

Problem w tym, że w ogóle nie świece... akwa jest bez pokrywy, stoi w nasłonecznionym miejscu od dawien dawna (czyt. 3 lat, a dopiero teraz pojawiły się sinice), i to wydaje mi się być główną przyczyną zakwitu, a porosły wszystko, dosłownie wszystko w tempie superexpresu. Akwarium wygląda po prostu okropnie, a co najgorsza, muszlowce nie specjalnie chcą się w takich warunkach rozmnażać. Czas leci, wiecznie nie żyją, a swoje lata mają... ;/

Opublikowano
Akwa jednogatunkowe, same muszlowce, dla uściślenia Neolamprologus multifusciatus ;)

prawidlowa nazwa to Neolamprologus multifasciatus . niestety jak Nabe wspomnial to za male akwa jak na te multiki...sa co prawda malymi rybami, ale u mnie postawily sie nawet do ocellatusow !hoduje je w akwa 85x55x33 i ciagle maja ciasno... ale to nie forum tanganikanskie.....

zaciemnic i czekac.. na chemie przyjdzie czas :wink:

Opublikowano

Skoro tak mówisz, to najpierw spróbuje zaciemnić, a potem się ewentualnie zobaczy. A co do tej nazwy to fakt - spieszę się nie wiadomo gdzie jak pisze na klawiaturze, stąd ta literówka, ale dziękuję za zwrócenie uwagi ;)