Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

120x40x50 a w nim 5 szt Johannii 3+2

Albo pozbyć się Johannii i tworzyć nową obsadę

Albo pozbyć się 2 samców i pozostawić 1+2 i do tego np demasoni i wystarczy albo jeszcze coś np hongi

Co pasuje do 240L Johannii ?

A może tak 1+2 Johannii

+ Mphanga ?+?

+ ???? np yellow ?+?

Opublikowano

Johanii to agresywna ryba. Może być jednogatunkowo dwusamcowo, ale wtedy musiałbyś dodać więcej samic. Dwugatunkowo z ceruleusem może się udać - ceruleus wyrasta na dużą rybę, nie jest podobny do M.johanii więc powinien sobie dać radę.

Opublikowano

Zakup konkretnej i ostatecznej obsady zbliża się choć przesunął się o tydzień (może i dobrze) ze wzgl. na przerabianie (malowanie tła) ale tak naprawdę jeszcze myślę i wybrałem kilka gat które bardzo mi się podobają co prawda nie wiem jak z ich dostępnością na rynku to jednak zanim będę szukał aby je poprostu kupić to zapytam czy się "zmieszczą" w baniaczku więc jeszcze raz ułożyłem listę od tych które mi się najbardziej podobają:

proszę wykreślić te które się nie nadają do 240L albo wskazać które ewentualnie mogą być

120X40x50 (240L)

Oddaję jochannii czyli baniak pusty:

Do tych mam największe wątpliwości czy którakolwiek może być?

1 M ZEBRA CHILUMBA

2 PHANGA

3 FLAVUS

4 PS WILLIAMSI

5 AURORA (JUTRZENKA)

6 Ps ZEBRA GOLD KAWANGA

Oczywiście mam kilka innych typów ale o nie się nie rozpisuję bo wiem że mogą, ale te powyżej kuszą mnie swym pięknem

Choć malawi zaczynam, akwarystyką interesuję się od dawna i bawiłem się już innym biotopem (holender) więc proszę nie traktować mnie jak kogoś całkiem zielonego z bardziej wymagającymi gat. dam sobie radę tylko czy zbiornik "wytrzyma" :wink:

Pozdr

Opublikowano

A aurory bym wsadził:)

Jednogatunkowo , ale dałbym je.

Miałem w 240l Johanni i pięknie wyglądały , tylko była to nietypowa 240 , ale samiec był obłędny , ja je miałem kratkowane.

Opublikowano
IMO żadna z powyższych nie nadaje się do zbiornika tych rozmiarów

szkoda :( mam jeszcze inne pomysły obsad mniej kontrowersyjnych więc którąś zrealizuję

:)

Opublikowano

Czy w przpadku 'phanga' chodzi o Ps. Mphanga może? Jeśli tak, to IMHO do 240 spokojnie się nadaje. Najlepiej w obsadzie jednogatunkowej, choć myślę, że ewntualnie z drugim gatunkiem dałaby radę w tym litrażu (przy minimalnych haremach).

pozdrawiam

Opublikowano
Czy w przpadku 'phanga' chodzi o Ps. Mphanga może? Jeśli tak, to IMHO do 240 spokojnie się nadaje. Najlepiej w obsadzie jednogatunkowej, choć myślę, że ewntualnie z drugim gatunkiem dałaby radę w tym litrażu (przy minimalnych haremach).

pozdrawiam

Tak Pseudotropheus mphanga

W takim razie z czym np

1+3 Pseudotropheus mphanga

?

Miało być tak na początku:

saulosi

maingano

yellow

potem

Demasoni

hongi

lub

demasoni

johannii

a teraz

Pseudotropheus mphanga

ale z czym łączyć w 240 l ?

Zbiornik czeka tło do poprawki się maluje ale góra tydzień chcę kupić obsadę

Pozdr

Opublikowano

Najlepiej podpytać Hariego o osadę. Mi do 216L doradzono na przykład taki zestaw: Ps. mphanga + Ps. Socolofi + Melanochromis johanni. Niemniej polecam max 2 gatunki bo po roku będziesz miał ciasno. Poszukaj dobrze na forum, bo wątki z tym gatunkiem już były do takiego akwa.