fhuzbych Posted July 18, 2009 #1 Posted July 18, 2009 120x40x50 a w nim 5 szt Johannii 3+2 Albo pozbyć się Johannii i tworzyć nową obsadę Albo pozbyć się 2 samców i pozostawić 1+2 i do tego np demasoni i wystarczy albo jeszcze coś np hongi Co pasuje do 240L Johannii ? A może tak 1+2 Johannii + Mphanga ?+? + ???? np yellow ?+?
mutra Posted July 19, 2009 #2 Posted July 19, 2009 Johanii to agresywna ryba. Może być jednogatunkowo dwusamcowo, ale wtedy musiałbyś dodać więcej samic. Dwugatunkowo z ceruleusem może się udać - ceruleus wyrasta na dużą rybę, nie jest podobny do M.johanii więc powinien sobie dać radę.
fhuzbych Posted July 25, 2009 Author #3 Posted July 25, 2009 Zakup konkretnej i ostatecznej obsady zbliża się choć przesunął się o tydzień (może i dobrze) ze wzgl. na przerabianie (malowanie tła) ale tak naprawdę jeszcze myślę i wybrałem kilka gat które bardzo mi się podobają co prawda nie wiem jak z ich dostępnością na rynku to jednak zanim będę szukał aby je poprostu kupić to zapytam czy się "zmieszczą" w baniaczku więc jeszcze raz ułożyłem listę od tych które mi się najbardziej podobają: proszę wykreślić te które się nie nadają do 240L albo wskazać które ewentualnie mogą być 120X40x50 (240L) Oddaję jochannii czyli baniak pusty: Do tych mam największe wątpliwości czy którakolwiek może być? 1 M ZEBRA CHILUMBA 2 PHANGA 3 FLAVUS 4 PS WILLIAMSI 5 AURORA (JUTRZENKA) 6 Ps ZEBRA GOLD KAWANGA Oczywiście mam kilka innych typów ale o nie się nie rozpisuję bo wiem że mogą, ale te powyżej kuszą mnie swym pięknem Choć malawi zaczynam, akwarystyką interesuję się od dawna i bawiłem się już innym biotopem (holender) więc proszę nie traktować mnie jak kogoś całkiem zielonego z bardziej wymagającymi gat. dam sobie radę tylko czy zbiornik "wytrzyma" Pozdr
mutra Posted July 25, 2009 #4 Posted July 25, 2009 IMO żadna z powyższych nie nadaje się do zbiornika tych rozmiarów
danielj Posted July 26, 2009 #5 Posted July 26, 2009 A aurory bym wsadził Jednogatunkowo , ale dałbym je. Miałem w 240l Johanni i pięknie wyglądały , tylko była to nietypowa 240 , ale samiec był obłędny , ja je miałem kratkowane.
mutra Posted July 26, 2009 #6 Posted July 26, 2009 joahnii jednogatunkowo - ok aurora jednogatunkowo - może być ok, ja osobiście bym się nie zdecydował
fhuzbych Posted July 26, 2009 Author #7 Posted July 26, 2009 IMO żadna z powyższych nie nadaje się do zbiornika tych rozmiarów szkoda mam jeszcze inne pomysły obsad mniej kontrowersyjnych więc którąś zrealizuję
romekjagoda Posted July 27, 2009 #8 Posted July 27, 2009 Czy w przpadku 'phanga' chodzi o Ps. Mphanga może? Jeśli tak, to IMHO do 240 spokojnie się nadaje. Najlepiej w obsadzie jednogatunkowej, choć myślę, że ewntualnie z drugim gatunkiem dałaby radę w tym litrażu (przy minimalnych haremach). pozdrawiam
fhuzbych Posted July 27, 2009 Author #9 Posted July 27, 2009 Czy w przpadku 'phanga' chodzi o Ps. Mphanga może? Jeśli tak, to IMHO do 240 spokojnie się nadaje. Najlepiej w obsadzie jednogatunkowej, choć myślę, że ewntualnie z drugim gatunkiem dałaby radę w tym litrażu (przy minimalnych haremach). pozdrawiam Tak Pseudotropheus mphanga W takim razie z czym np 1+3 Pseudotropheus mphanga ? Miało być tak na początku: saulosi maingano yellow potem Demasoni hongi lub demasoni johannii a teraz Pseudotropheus mphanga ale z czym łączyć w 240 l ? Zbiornik czeka tło do poprawki się maluje ale góra tydzień chcę kupić obsadę Pozdr
romekjagoda Posted July 31, 2009 #10 Posted July 31, 2009 Najlepiej podpytać Hariego o osadę. Mi do 216L doradzono na przykład taki zestaw: Ps. mphanga + Ps. Socolofi + Melanochromis johanni. Niemniej polecam max 2 gatunki bo po roku będziesz miał ciasno. Poszukaj dobrze na forum, bo wątki z tym gatunkiem już były do takiego akwa.
Recommended Posts