Nowy malawista
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez TomekT · Opublikowano
Też mi się tak wydaje, może Maingano do towarzystwa Saulosi, jeśli pozostać przy niebieskim? -
Przez Andrzej Głuszyca · Opublikowano
Najprawdopodobniej w tak małym akwarium i źle dobranej obsadzie ryba jest nękana ewentualnie odczuwa pogarszanie się parametrów wody . Masz ryby z różnych biotopów. Co się zmieniło? Zmieniło się to , że ryby dorosły , zmieniły się też parametry wody bo nie wierzę aby Twoja filtracja była właściwa patrząc na ten filterek. Tak jak napisał @yaroryby dorosły w złych warunkach i się po prostu męczą bo zmieniły się parametry i ubyło im miejsca . Poczytaj wskazany link i zastanów się czy na pewno chcesz tak trzymać ryby i z jakiego biotopu. Nie chcesz się zrazić to działaj . -
Przez dbst13 · Opublikowano
Poczytałem , poobserowałem, wziąłem też pod uwagę ryby, które mam w swoich zbiornikach. Z uwagi że posiadam zbiorniki, w których posiadam młode rdzawe, maingano, perlmutty, cynotilapie zebroides cobue (100x50x50 do likwidacji jeśli postawie 180cm) oraz w 120x50x50 copadichromis trewavasae lupingu oraz yellowy. To ostatecznie u mnie będą 2 akwaria. 120x50x50 oraz w/w 180x50x50. Z uwagi że w 120cm mam copadichromis trewavasae lupingu wraz z yellowem od ponad 2 lat pora na jakieś zmiany. Nie ukrywam że z yellowami jestem już od blisko 4 lat i mi się przejadły. Także widzę 2 rozwiązania: -OPCJA 1 W 120x50x50 Zostawić copadichromisa trewavasae lupingu F1 dopuścić np. Labidochromis perlmutt (pasuje pod kątem żywieniowym) w miejsce yellowa. A w 180x50x50 zrobić mbuniaka np. ze stadkiem acei luwala lub itungi. Do tego dokupić sobie "szefa" protomelasa steveni taiwan reef oraz z 2 gatunki mbuny pośród ryb: cynotilapia, maingano , rdzawy lub kolejne marzenie (Metriaclima msobo lub Fainzilberi) - OPCJA 2 W 120x50x50 zrobić typową mbunę pośród rdzawego maingano cynotilapii. W 180x50x50 zakupić placidochromisa mdoke white lips + aulonocare i np. dorzucić pasującego żywieniowo Labidochromisa perlmutta czyli zrobić non mbuniaka ale... wtedy muszę też sprzedać copadichromisy z 300l. -
Przez madzia123 · Opublikowano
No dobrze ale co się zmieniło co się dzieje tej rybce -
Przez yaro · Opublikowano
Rok temu były młode, rosną, dojrzewają. Są większe i więcej brudzą, ten rok to żaden argument. Wszystko mogło się w rok zmienić. Posłuchaj się rady Andrzeja . -
Przez madzia123 · Opublikowano
Tylko ja już mam je ponad 1rok i wszystko było dobrze. Nie umierają teraz tylko od paru dni ta rybka tak się zachowuje -
Przez Andrzej Głuszyca · Opublikowano
@madzia123 Akwarium wygląda na 112 litrów (?) może mniej. Działasz w ciemni i po omacku. Rozumiem , że chcesz mieć fajne ryby . Moja propozycja jest taka jak zaraz napiszę i mam nadzieję , że się nie obrazisz. Jeżeli chcesz trzymać ryby z jeziora Malawi to wejdź w podany link i sobie na spokojnie poczytaj.. ... a unikniesz błędów. Warto zaopatrzyć się nawet w jakiekolwiek testy aby przynajmniej prawidłowo wystartować z akwarium. Ryby muszą być odpowiednio dobrane jeżeli chodzi o ryby jako takie i o pyszczaki. Sztuka dobierania obsady nie jest trudna i możesz liczyć na naszą pomoc. Tak samo jeżeli chodzi o wszystkie inne aspekty akwarystyki związane z naszym biotopem. Teraz jedynie co mogę rozsądnego zaproponować to pozbądź się tych , ustal jakie byś chciała duŻe akwarium i jeżeli zdecydujesz się na nasz biotop wtedy pytaj a nikt Ciebie nie zostawi samej z problemami.
-
-
Tematy
-
Grafiki
Rekomendowane odpowiedzi