romekjagoda Opublikowano 3 Sierpnia 2009 #21 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Jeśli chcesz żółte ryby u siebie polecam rozważenie Melanochromis Johanni- piękne samce i b. urodziwe samiczki, prawdziwie żółte. Ponadto żółte w pionowe pasy do rozważenia: Flavus i Crabro (zwany szerszeniem ) - piękne rybcie i na pewno urozmaicenie kolorystyczne.
RobIsoni Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor #22 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Dzieki za podpowiedz bo faktycznie johani ładne Samce to takie maingano a samiczki piekne cytrynowe rybcie Chetnie bym widzial takze flavus ale dostac te rybe w normalnej cenie to sukces
RobIsoni Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Autor #23 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Stało sie !Wybrałem kierunek zdecydowanie miesozerny Zakupiłem 10 szt nimbochromis venustus by mozna bylo pozniej z czego wybrac Docelowo chce zostawic uklad 1/3 Czy w takim zbiorniku mozna zostawic 2 samce?
MateuszT Opublikowano 5 Sierpnia 2009 #24 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Obstawiam, że prędzej zostanie jeden samiec... tylko i wyłącznie .
RobIsoni Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Autor #25 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Czyli poki co ciesze sie z wielosamcowosci (jesli wogole tam sa samce) Nimbo maja 3-3,5cm i juz teraz sa moim faworytem Sa zywiolowe i pozeraja wszystko oprocz szkla i kamieni Jak dlugo trzeba bedzie czekac na objawienie sie samcow?
MateuszT Opublikowano 6 Sierpnia 2009 #26 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Spokojnie, jak pewnego dnia przyjdziesz do domu i zobaczysz, że w akwarium została jedna ryba, to na pewno będzie samiec nimbo. Cierpliwości.
RobIsoni Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Autor #27 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Mogłbys bardziej rozwinac temat Jak mam to rozumiec? Widziałem zbiorniki z nimbo gdzie bylo kilka samcow ,gdzie była takze mbuna Nie była to sielanka ale obraz totalnej ekstreminacji nie miał nigdy miejsca Fakt były to zbiorniki 1000l ale i obsada byla bardzo bogata ,zarowno pod wzgledem gatunkowym jak i ilosciowym Nimbo barankiem nie jest ale nie jest takze krokodylem ktory pozera wszystko co sie rusza Nie jestem znawca w temacie a swoj zakup opieram na wiedzy innych ktorzy maja lub mieli nimbo z mbuna Prosilbym o bardziej wyczerpujace wypowiedzi bo tak swoja krotka wypowiedzia nie wyjasniasz nic Moim celem jest uzyskanie pieknego obrazu zlozonego z kilku gatunkow mbuna z jednym drapieznikiem w tle w ukladzie 2/3 a jak sie nie da 1/3 Pozdrawiam Robert
RobIsoni Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Autor #28 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Nikt z Was nie ma doswiadczen z ktorymi mozna sie podzielic w temacie : NIMBOCHROMIS VENUSTUS Z MBUNA? 1.Jakie sa zagrozenia takiej obsady i czy sa sposoby by ich uniknac? 2.Wszystkie ryby łacznie z nimbo sa bardzo mlode (3,5-4cm) Czy fakt ze wzrastaja razem nie zlagodzi ewentualnych zagrozen ? 3Szukajac na forum i w necie na temat hodowli tej ryby nie ma zbyt duzo informacji Dlatego wszelkie wypowiedzi na w/w temat sa niezmiernie cenne
Siwy1973 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 #29 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 no u mnie w 500l plywa 1 szt. (slownie jedna sztuka) venustusa ... jest to samica dorosla "odratowana " z tangi chowana na spirulinie ... w tej chwili robi jako eliminator narybku tak do 2cm ,moze ciut wiecej , plywa razem z rdzawymi , maingano saulosi ,acei doroslych ryb nie zaczepia , wrecz jest sama zaczepiana podejrzewam ze jest spokój bo nie ma haremu i samca który poganiałby towarzystwo przy tarle lub przy wyznaczaniu terytorium + cechy indywidualne rybska ot tyle z moich obserwacji ,w moim baniaku pozdrawiam
RobIsoni Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Autor #30 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Mam rozumiec ze karmiona była cały czas pokarmami roslinnymi? Czyli podejrzewam ze ktos trzymał ja ze stadem tropheusow a to akurat ryby ktore hodowałem przez trzy lata Jakiej wielkosci urosła ta wenus na takim jedzonku dla jaroszy? C o do cech indywidualnych rybska to faktycznie człowiek moze sie zdziwic W akwarium samiec red reda posrod maingano ,lombardoi ,socolofi jest najwiekszym obszarnikiem i ryba ktora zaciekle odgania wszystkie ryby ze swojego obszaru ! W opisach gatunkowych to red red w rubryce terytorializm napisano BRAK
Rekomendowane odpowiedzi