Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak chcesz je trzymać ok 3 miesięcy to 80l i w górę.

Jest różnica w szybkości wzrostu między różnymi litrażami akwarii; a młode pyszczaki bardzo szybko rosną

Posted

Kotnik miał służyć temu, aby wyłowić samicę do osobnego zbiornika, gdzie byłaby sama i mogła w spokoju wypuścić młode.

Tak na przyszłość: dlaczego kotniki dla niektórych pyszczaków powinny mieć pojemność 50+, a nawet 80+?? Czy nie mogą to być (na początku, póki młodzież niewielka) akwaria o pojemności np. 15-20l ??

Posted
Tak na przyszłość: dlaczego kotniki dla niektórych pyszczaków powinny mieć pojemność 50+, a nawet 80+?? Czy nie mogą to być (na początku, póki młodzież niewielka) akwaria o pojemności np. 15-20l ??

Pewno dlatego, że są pyszczaki dorastające do 10cm, 20cm a niektóre nawet ponad 30cm, więc do 15 l to by się nawet nie zmieściły :mrgreen:

Posted

Samica wypuszcza ok 20 młodych i więcej. W 20l akwarium masz litr na pyszczaka. Jak już wcześniej wspomniałem pyszczaki rosną bardzo szybko w początkowym stadium; rozmiar akwa ma wpływ na prawidłowość i szybkość wzrostu.

Oczywiście w pierwszym miesiącu możesz je trzymać w akwarium 20l ale po tym miesiącu musisz je przenieść do większego powiedzmy 60l, po następnych 2-3 miesiącach ryby się nie sprzedadzą ale rosnąć nie przestaną i kolejny raz musisz wymienić zbiornik na większy.

Dlatego lepiej od razu walnąć 80l i obserwować spokojnie jak dorastają młode. Myślę że wyraziłem się wystarczająco jasno.

Na hodowlach nie raz zauważysz że w akwarium dajmy na to 60l jest setka pyszczaków ale nie są one tam cały czas. Z biegiem czasu gdy rosną idą do większych akwarii a te w których były zajmują młodsze i tak w kółko.

Posted

W sumie to rzeczywiście lepiej od razu przerzucić młode do większego akwa, mniej zabawy z późniejszym, ewentualnym przenoszeniem z mniejszego do większego, a i hodowla na pewno łatwiejsza... Dziękuję za informację :wink:

• 5 months later...
Posted

Witam.Szybciutko się podepnę pod temat:) Narazie kotnik 80l jest w budowie wiec jeszcze parę chwil upłynie aż się pojawi a mam kilka inkubujących samiczek:) Otóż zastanawiam się czy mógłbym jedna z samic wpuścić do takiego plastikowego kojca który umieściłbym w ogólnym akwarium. Czy tak się w ogole praktykuje, miało by to możliwość powodzenia? Czy zostawic to naturze do czasu jak już będę miał mały kotnik.

Posted

Pewnie że możesz, tylko młode mogą uciec a z własniego doświadczenia wiem że samica jest mocno zestresowana i ciężko wypuszcza te młode.

Spróbować można ale młodych tam nie potrzymasz, to raczej jako izolatka na chwile.