bezsenny Posted July 10, 2009 #1 Posted July 10, 2009 witam mam pytanie odnosnie glonow w akwarium . jakis miesiac temu zmienilem wystroj oraz obsade w akwa 240l wyjechalem na 2 tyg a po przyjezdzie wszystko pokryte jakims grubym zielonym glonem tzn tlo z cr miejscami pokryte jest jakby gruba zielona blona i dlugimi zielonymi "wasami" podobnie kamienie z wyjatkiem takim ze na kamieniach do glona sa przyczepione babelki z powietrzem . dodam jeszcze ze moja obsada 11 demasoni strasznie skubia ten niewydarzony glon , a ja niewiem czy w jakis sposob interweniowac czy nie ? zdjecie dodam jutro na dzien dzisiejszy nie mam dostepu do aparatu.
czester_ Posted July 10, 2009 #2 Posted July 10, 2009 Odpowiemy ci jutro, dziś nie mamy dostępu do zdjęć
bezsenny Posted July 10, 2009 Author #3 Posted July 10, 2009 postaram sie jak najszybciej wrzucic zdjecie, dodam jeszcze ze ten glon otyle dziwnie wyglada na kamieniach i tle ze pokryl ostre krawedzie kamieni i tla zaokraglajac je
czester_ Posted July 10, 2009 #4 Posted July 10, 2009 Podejrzewam że NO3 podskoczyło, a może i inne parametry jeśli nie było cię 2 tyg. i stworzyły się warunki sprzyjające rozwojowi glonów. Raczej na plus
cactus Posted July 10, 2009 #5 Posted July 10, 2009 Napisz jeśli mozesz jakie warunki panowały w akwarium podczas Twojej nieobecności... tj. oświetlenie, temp, filtracja, napowietrzanie i co tam jeszcze mozesz... tak sie składa, że na dniach startuje swoją dwusetke i zalezy mi na szybkim poroście zieleniny wprost cudownie byłoby gdyby wystarczyły dwa tyg. z góry dzięki...
czester_ Posted July 10, 2009 #6 Posted July 10, 2009 Napisz jeśli mozesz jakie warunki panowały w akwarium podczas Twojej nieobecności... tj. oświetlenie, temp, filtracja, napowietrzanie i co tam jeszcze mozesz... tak sie składa, że na dniach startuje swoją dwusetke i zalezy mi na szybkim poroście zieleniny wprost cudownie byłoby gdyby wystarczyły dwa tyg. z góry dzięki... Patrz na zdrowie ryb a nie szybki porost zieleniny. W każdym akwa na glony czas przychodzi ale naważniejsze by parametry były jak najbardziej optymalne dla ryb. Kolega pewnie nei podmieniał wody w akwarium, jeśli były upały temperatura troszkę podskoczyła, filtry nie były czyszczone. To wszystko wpływa na rozwój glonów poniekąd ale kosztem ryb.
cactus Posted July 10, 2009 #7 Posted July 10, 2009 A co jeśli ryby mam zamiar wpuścić dopiero po zarośnięciu akwarium glonem? Myślałem że potrwa to ok 1,5miesiąca ale w dwa tyg byłoby super, później mógłbym sprawdzić parametry i ewentualnie dostosować wodę do preferencji obsady... Jeśli to przyspieszy zarastanie glonem to czy mogę przez ten okres kiedy nie bedzie ryb nie podmieniać wody i podnieśc troche temp. jeśli tak to jaka najlepsza? Czy świecić a jeśli tak to ile świecic zeby szybko rosły... świetlówki mam standardowe w pokrywie Wromak 100x40zm i narazie nie mam siana na lepsze... PS: czy mogę zaszczepić glony z przydomowego oczka wodnego? czy to zbyt ryzykowne? rosną tam takie zielone kudłate jak na zdjęciach w galerii w zbiorniku z non mbuna taki jeden klocek jest tak samo zarośniety, nie pamietam czyja to galeria ;/ czy nie obumarłyby w akwarium? temp w oczku nocą spada do ok 15* ale w dzień potrafi się nagrzać do 30* więc temp w akwarium powinna im odpowiadać...
bezsenny Posted July 10, 2009 Author #8 Posted July 10, 2009 moje parametry ph 8 no2 0 no3 0 testy wykonywalem 5 min temu podmienilem znaczy sie dolalem 6 l swiezej wody testy to zoolek firmy aquaset filtracja tetra ex 700 wypelniona biobalami , keramzytem, ceramika i grysem koralowym ,oraz aqua szut 750 jako wewn. obsada 11 demasoni ok 2-3cm oraz jakies maluchy yellow ok 1cm do odlowu swieci narva blue i nature
aarset Posted July 10, 2009 #9 Posted July 10, 2009 W to NO3=0 to nie uwierzę :shock: .Chyba, że glon wszystko zjadł Jak masz możliwość to zmierz poziom azotanów innym testem. Zoolek się do tego nie nadaje, niestety.
bezsenny Posted July 10, 2009 Author #10 Posted July 10, 2009 niestety kolega aarset mial racje moje testy juz chyba ulegly biodegradacji gdyz wszystkie wspolczynniki przyjmuja wartosc 0 wykonalem test no3 sery i wartosc wyniku wynosi ok 20
Recommended Posts