waldeks Posted July 8, 2009 #1 Posted July 8, 2009 Cześć! Zauważyłem u siebie w baniaku pojawiające się na piasku zielonkawe grudki(a raczej piasek zaczyna się zlepiać i przybierać zielonkawy odcień). Podpowiedzcie proszę czy wystarczy mechaniczne usuwanie wraz z podmianą wody i 3 dni zaciemnienia czy też dodać metronidazol- jeśli tak to w jakiej ilości?
mutra Posted July 9, 2009 #2 Posted July 9, 2009 nie zwalcza się sinic metronidazolem :?. Usuń mechanicznie, nic nie zaciemniaj, obserwuj.
waldeks Posted July 9, 2009 Author #3 Posted July 9, 2009 Obserwuję i czyszczę mechanicznie, BDW czy mają na to wpływ parametry wody?
koteczek555 Posted July 9, 2009 #4 Posted July 9, 2009 Miałam wielki problem z sinicami. Najpierw zastosowałam całkowite zaciemnienie wraz z kocem chyba przez 4 albo 5 dni. Zniknęły, po miesiącu wróciły. Tym razem zastosowałam już zaciemnienie + erytromycynę. Po miesiącu znowu zaczęły wracać. Ale akurat robiłam zmianę wystroju, więc sobie wypłukałam cały piasek. Na razie nawrotów nie widzę, ale to nie znaczy, że znowu nie wrócą I sama nie wiem co jest ich przyczyną EDIT: U mnie mechaniczne usuwanie nie pomagało, usunęłam, a na drugi dzień było to samo...
kunta Posted July 9, 2009 #5 Posted July 9, 2009 U mnie też miałem ładny dywanik z sinic. "Wyssałem" wszystkie razem z piaskiem dookoła, później podmianka 30% i ciemności przez 3 dni. Pomogło.
norbitek Posted July 9, 2009 #6 Posted July 9, 2009 A ja wyłączyłem światło na 2 tygodnie. Kocem nie zakrywałem a potem zmieniłem sposób świecenia. Przed zaciemnieniem świeciłem 12 h Philipsem 965 i Sylvianą GroLuxem kilka godzin. Piasek mi zieleniał szybko. Potem wyłączyłem Groluxa - tempo zielenienia było wolniejsze, ale problem był. Po zakończonym zaciemnieniu świecę 6 h tylko grolux-em i wszystko ok. Wygląda na to, że problemem był czas świecenia.
pastel Posted July 9, 2009 #7 Posted July 9, 2009 A ja świecę dokładnie tym: http://www.diversa.info.pl/prod_292_OSwietlLcwka_Opti_Plant_30W.html http://www.diversa.info.pl/prod_293_OSwietlLcwka_Opti_Natural_30W.html od 7.00 do 23.00 codziennie, a w soboty czasem dłużej i problemów z sinicami nigdy nie miałem. Tylko ryby pewnie nie wyspane ;-)
nabe Posted July 9, 2009 #8 Posted July 9, 2009 To świetnie,że wypowiedzieliście się na temat swojej walki z sinicami. Nie dowodzi to jednak tego, że koledzie sinice wyległy na piasku! Waldeks, żadnej chemii póki co nie lej, badaj dalej i poszukaj w necie. Mutra chyba niedawno podał wątek z linkiem do zdjęć różnych sinic, glonow itp, porównaj z tym co masz.
waldeks Posted July 12, 2009 Author #9 Posted July 12, 2009 Dzięki za podpowiedzi! Na razie usuwam mechanicznie + podmiana wody. Przeczucie mówi mi że nie jest to przyczyna czasu i rodzaju oświetlenia bo ten się od początku nie zmienił. 3 tyg. temu podwyższyłem temp. z 24 na 29 stopni C- mam inkubujące 2 samice Acei- sami rozumiecie. Druga zmiana- glon czy też rodzaj okrzemków który miałem na kamieniach (ciemny brąz) od jakiś 2 tyg. odrywa się od nich w większych płatach i zalega na podłożu-oczywiście staram się go usuwać. 3. Od jakiś 5 dni zauważyłem u pysków ciemne kropki w okolicach pysków i podbrzusza ( u jednych trochę u innych więcej a jeszcze innych wcale ?!) Coś czytałem wcześniej że mogą to być popękane naczynia krwionośne :?: - wynik stresu, złej diety a może woda paskudna???- zaraz idę robić testy.
mutra Posted July 12, 2009 #10 Posted July 12, 2009 Wylewy podskórne byłyby czerwone lub sine nie czarne ani brązowe. Podwyższanie temperatury jest bezcelowe, szczególnie do 29 stopni. Powinieneś utrzymywać stałą temp. w granicach 24-28 stopni
Recommended Posts