Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy powierzchnia wkłądu sznurkowego (np 50 mikronowego) do filtra narurowego 10" jest porównywalna, większa czy mniejsza od kubełka z 3-4 litrowym wypełnieniem ceramiką ?

Proszę o poradę.

Opublikowano

ja nie potrafię, właściwie to nawet nie chcę tego policzyć, bo wydaję mi się, że jakby filtr narurowy z wkładem sznurkowym był w stanie zastąpić złoże biologiczne w filtrze kubełkowym, oczywiście tak aby to się opłacało finansowo w stosunku do wydajności, to nikt nie kupowałby filtrów kubełkowych tylko tworzył konstrukcje oparte o filtry narurowe z wkładami sznurkowymi, co więcej myślę że firmy produkujące filtry same tworzyłyby takie konstrukcje i sprzedawały; to jest moje zdanie, oczywiście może istnieć inna teoria np. spiskowa wielkich koncernów ...

Opublikowano

Wkłady sznurkowe mają bardzo dużą powierzchnię filtracyjną tak samo jak wata czy włóknina. Mają niestety dwie podstawowe wady: szybko się zapychają i są jednorazowego użytku :(

P.S. powierzchnia filtracyjna wkładu sznurkowego 50 mikronów wynosi ok. 1000m2 natomiast powszechnie używanej ceramiki ok.450-500m2/l.

Opublikowano

Ogólnie to jestem zdania jak mirkot999, ale zdaje się biologa "na sznurkach" ma smurv i mu się sprawdza.?

Co do samej powierzchni była kiedyś mowa o 1000m2 potem o boisku - czyli, że więcej niż np supstrat pro, ale nie same m2 są ważne...

Opublikowano

Bardzo dziękuje za odpowiedź.

ale nie same m2 są ważne...

możesz wyjaśnić?

szybko się zapychają i są jednorazowego użytku :(

nawet jeśli dam przed narurowca-mechanika ... powiedzmy 50 lub 20 mikronów?

Opublikowano

Stosuję korpusy narurowe tylko do filtracji mechanicznej, więc nie wiem jak będą spisywać się jako biologi, ale myślę, że należy zastosować dwa korpusy jako biologi( wymieniane w miarę potrzeb naprzemiennie) oczywiście poprzedzone mechanikiem. w takim przypadku trzeba pomyśleć o mocnej pompie. Są na forum osoby, które stosują taką filtrację. Było na ten temat kilka wątków.

Opublikowano

Wiem wiem, czytałem - choćpewnie nie wszystko ;)

Nigdzie tylko nie znalazłem odpowiedzi na pytanie jak w temacie.

Dziękuję za rady - pozdrawiam.

Opublikowano

miałem przez ponad rok narurowce jako biologi, spokojnie mi wyrabiały.

Niestety do czasu aż pysie nie urosły zanadto.

Potem coraz więsze były problemy i dodawsałem kolejne korpusy.

Więc uważam że narurowce spokojnie się nadają na biologi, jednak IMHO ceramika jest lepsza.

Opublikowano

yaro - powiedz czy wkład sznurkowy "puchnie" w wodzie, bo te które oglądałem dziś w sklepie były ... cieniutkie, a na zdjęciach wygląda że nie ma za dużo miejsca pomiędzy wkładem a ścianką obudowy

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• W mojej opinii dobra ceramika to tylko chwyt reklamowy i mit. Najtanszy pumeks ogrodniczy będzie działał tak samo jak nieporównywalnie drogi Matrix. Oczywiście to Twoj wybór i pieniądze. Osobiście wybrałbym gąbki, są sprawdzone przez wielu użytkowników tego forum.
    • To mnie mocno zdziwiłeś. Gdybym jednak zrezygnował z pomysłu odnośnie K1 to może jakaś dobra ceramiką? No nie wiem a może mieszanka Aquaela NANOMAX BIO,NATUREMAX BIO i PEARLMAX BIO? Więcej gąbek niż 3 kosze to bym już nie chciał.
    • Nie licz na to, że K1 w koszach będzie się w jakikolwiek sposób poruszać. Jako złoże stałe będzie dużo mniej skuteczne od ruchomego. Dlatego zamiast K1 wypełnij kosze pociętą w kostki gąbką 10ppi.
    • Witam wszystkich. Jeżeli temat w złym miejscu to bardzo proszę o przeniesienie do właściwego działu. Mam do was pytanie a właściwie kilka pytań odnośnie mojego zamysłu odnośnie mediów w Ultramax BT.  Docelowo będą pracować dwa filtry Ultramax Bt i oba z takimi samymi mediami. Mój zamysł jest taki licząc od góry: 1 - GĄBKA 30 PPI 2 - EVOLUTION AQUA K1 3 - EVOLUTION AQUA K1 4 - GĄBKA 30 PPI 5 - GĄBKA 20 PPI Czy według was taki układ mediów w filtrze może być? Trochę poczytałem tutaj na forum o K1 i bardzo mnie zaintrygował ten rodzaj wkładów filtracyjnych. Kosz w filtrze według producenta ma 1,9 l. Ile K1 powinno się znaleźć w jednym koszu? Do oporu?Czy zostawić trochę luzu? Czy K1 słychać w filtrze jak się poruszają czy jednak kosz w filtrze to trochę za mało i za duźo ruchów K1 nie będą miały? Macie u siebie w filtrach K1? Jak się sprawdza? Z góry bardzo wam dziękuję za każdą wypowiedź w tym temacie. Pozdrawiam  Robert   
    • Witam,   Mam szanse dostać stół z byłej linii produkcyjnej za darmo. Jest to prosty blat z drewna o grubości 4 cm, wymiary to 180x90cm. Blat jest łączony z 6 desek o wymiarach 180x15x4. Wszystko jest oparte na stelażu metalowym, spawanym, profil zamknięty, wymiary profilu to 5x3 cm. Stół jest w bardzo dobrej kondycji, bez wypaczeń, trzyma wymiary na całej długości i wysokości. Chciałbym na tym postawić na środku nowe akwarium 120x40x50 gr. szkła 8mm, wszystko razem pewnie będzie ważyło około 320-350 kg. I pytanie czy z waszych doświadczeń wynika, że taki stół wytrzyma takie obciążenie? Jeżeli komuś potrzebne zdjęcie do lepszej oceny sytuacji to mogę poprosić to mi prześlą.   Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam
    • No już mam tego Eheima i jest już podłączony i pracuje. Nie było żadnych problemów. Sama konstrukcja tych filtrów zarówno 250 jak i 600 jest dużo wyżej niż tego Jbla e1502. Nie wiem co mnie wtedy podkusiło aby brać tego jbla.
    • @duchJeżeli chodzi o nasz biotop  to pamiętaj , że bez względu jaki filtr uruchomisz to deszczownia jest zbędna. Dodatkowe , osobne napowietrzanie może się przydać w razie jakiejś choroby czy awarii ale też bez niego się obędziesz chociaż nic nie stoi na przeszkodzie aby było. Natomiast deszczownia zawsze zmniejsza przepływ filtra i to w sposób znaczący.  Jeżeli ustawisz wylot filtra czy filtrów w ten sposób , że  wylatująca woda będzie łamać lustro wody to będziesz miał wystarczające i bardzo dobre napowietrzanie.  Ja we wszystkich akwa z rybami z J.Malawi  zawsze tak robiłem. Czyli jest tu pewne pole manewru aby nie zmniejszać przepływu .
    • A ja się z tym nie zgodze bo mam w drugim baniaku 112 litrów Eheim Professional 4+ 250 (czyli mniejszy) i jest bajka, filtracja jest super, nie zapycha się szybko nawet po pół roku pracy. A przed nim miałem pare lat temu Aquael Unimax 250 i to dopiero był szajs. Bardzo szybko się zapychał. System automatycznego zalewania totalnie przekombinowany(już po 2 miesiącach nie chciał zalewać filtra). A ultramax albo hypermax? Niewiem, może są lepsze, nie będe się wypowiadał bo ich nie testowałem.
    • Miałem u siebie w 260 l dwa Eheim Professional 4+ 600 i powiem ci że to był mój największy błąd.Z filtracją był dramat.Robiłem różne kombinacje z wkładami(gąbki,waty itd) i wielkie g.... Może ta firma robiła kiedyś dobre filtry ale na przykładzie tych dwóch egzemplarzy mam zupełnie inne zdanie. Jak dla mnie teraz Ultramax BT lub Hypermax BT. 
    • OK Twój wybór. Każdy sprzęt ma swoje bolączki dlaczego tutaj my często budujemy narurowce/kaseciaki/sumpy dostosowując je do własnych potrzeb.  Ja np wymieniłem falownik na Ultramaxa 2000 i bardzo jestem z tej decyzji zadowolony. Kultura pracy na bardzo wysokim poziomie.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.