Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opiszę mój działający sposób na łączenie Mbuna i Aulonacara, dla początkujących:

- Mbuna najlepiej mieć mięsożerne lub wszystkożerne oraz gatunki łagodne. Ja mam Yellow, Rusty oraz Cynotilapia Hara Galireya Reef, które są kolorowe i spełniają te warunki. 

- Aulonacary, jeżeli chodzi o uzyskanie przepięknych kolorów i zminimalizowanie agresji, najlepiej dodać tylko samce. W przypadku Aulonacar wybarwienie samców jest zauważalne bardzo wcześnie, znaczenie wcześniej niż przy mbuna. Samce polecam dodać po 1 lub maksymalnie po 2 jednego rodzaju Aulonacar i bez samic. 

- Najważeniejsza kwestia to moim zdaniem rozmiary ryb powinny być podobne w momencie łączenia. Czyli Mbuna powinny być już duże, wyrośnięte, co najmniej po 7cm (+/- 2cm), a Aulocanary nie powinny być zbyt wyrośnięte - czyli tutaj akurat stosunkowo młode, bo też 7cm (+/- 2cm). 

- Kolejna ważna sprawa to oczywiście przerybienie zbiornika - u mnie się sprawdza 10-11 ryb na 100l 

Same samce Aulonacar, bez samic, nie są zbyt agresywne, szczególnie jak jest jedna sztuka z każdego rodzaju, lub nawet 2 samce tego samego rodzaju z tych ładgodniejszych. Mbuna do Aulonacar się nie czepiają.

U mnie się to sprawdza, nie ma absolutnie żadnych walk. Ryby są bardzo zadowolone, zarówno mbuna i aulonacara, zachowują się bardzo podobnie.

Opublikowano
52 minuty temu, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Panowie.. chyba się rozpędziliśmy w tym temacie.  Jest to temat w dziale OBSADY a my z uporem maniaka rozmawiamy o karmieniu i wpływie karmienia na nasze ryby.

Andrzeju masz rację, dzięki za czujność👍 Temat uporządkowałem. 

Posty dotyczące preferencji żywieniowych wydzieliłem do tematu jak niżej. 

 

  • Lubię to 2

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.