Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Dawid K napisał:

A gdybym dał obsadę tych ryb do 375l to jaki układ mógłbym mieć?

Trudno powiedzieć, to zależy od ukształtowania terenu ilości kryjówek oraz ilości ryb.

Zakładając że kupisz po 10 z gatunku to jest 30 ryb, zakładając że wyjdzie po 5 samców i 5 samic w każdym gatunku może zdarzyć się tak że u gatunków agresywniejszych (parallelus, magunga) samce wybiją się i zostanie po 1 samcu, u cynotilapii samce raczej się nie wybija ale te zdominowane będą w szaroburych samiczych barwach.

A może być i tak że samce się nie wytłuką ale tylko 1 samiec w każdym gatunku bedzie maksymalnie wybarwiony.

Także różnie to bywa nie ma reguły.

Sytuacja która teoretycznie jest idealna czyli 1 samiec na minimum 5 samic może się nie udać ponieważ samice melanochromisów i magungi są bardzo agresywne względem siebie i wybijają się miedzy sobą równie zapalczywie jak samce między sobą - nie jest to reguła ale bardzo częsta sytuacja.

Także gdybanie na temat układów jest bez sensu, wszystko okaże się w praktyce, na Twoim miejscu wziąłbym po 10,12 sztuk młodych i obserwował jak sytuacja się rozwija.

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 8.11.2021 o 12:53, Dawid K napisał:

A gdybym dał obsadę tych ryb do 375l to jaki układ mógłbym mieć?

Weź też pod uwagę dostępność danego gatunku. Melanochromis parallelus jest dostępny w PL chyba tylko w Tan-Mal z odłowu i tylko samce?

Opublikowano
Godzinę temu, ziemniak napisał:

Weź też pod uwagę dostępność danego gatunku. Melanochromis parallelus jest dostępny w PL chyba tylko w Tan-Mal z odłowu i tylko samce?

Nieprawda, melanochromis parallelus a raczej loriae jest dostępny też w hodowli Marka @MALAWI MBUNA WORLD w Choszcznie 

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 11.11.2021 o 21:37, ziemniak napisał:

Weź też pod uwagę dostępność danego gatunku

A jaki inny gatunek pasowałby do tej obsady oprócz parallelusów i byłby bardziej dostępny?

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Dawid K napisał:

A jaki inny gatunek pasowałby do tej obsady oprócz parallelusów i byłby bardziej dostępny?

Zanim zaczniesz szukać innego gatunku zapytaj kolegę, o którym wspomniałem wyżej o dostępność loriae, też wysyła. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. 

Jaką obsadę polecicie do Akwarium 160l (100x40x40). 

Nie znam się na gatunkach ale obecnie są to pyszczaki red red a przynajmniej tak podpowiadają Google. Chciałbym żeby akwarium było bardziej kolorowe. 

Pozdrawiam. 

Opublikowano
W dniu 8.01.2022 o 23:06, Tomek1992 napisał:

Witam. 

Jaką obsadę polecicie do Akwarium 160l (100x40x40). 

Nie znam się na gatunkach ale obecnie są to pyszczaki red red a przynajmniej tak podpowiadają Google. Chciałbym żeby akwarium było bardziej kolorowe. 

Pozdrawiam. 

http://forum.klub-malawi.pl/topic/22915-obsada-jednodwu-gatunkowa-do-zbiornika-200l-100x40x50/

• Lubię to 2
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Witajcie.

Czekam na odbiór zamówionego akwarium 130x50xh55 cm (niestety największe, na jakie mogę sobie teraz logistycznie pozwolić - teoretycznie mógłbym dodać 5 cm głębokości i 5 wysokości, ale na długość to już maksimum). Będzie to moje pierwsze akwarium w tym biotopie, 357 litrów.

Czerpię intensywnie wiedzę z tego forum, a także z książki pp. Łątki i Sierakowskiego - i mam swoje typy, które najbardziej odpowiadają mi, jeśli chodzi o różnorodność, wygląd samców/samic, itd.

1. Cynotilapia Afra sp. "hara"

2. Labidochromis caeruleus "yellow" / zamiennie Metriaclima sp. „msobo”

3. Labidochromis sp. Mbamba Bay

4. Melanochromis parallelus

5. Metriaclima sp. "elongatus chailosi"

6. Pseudotropheus livingstoni

Jak na moją (ubogą) wiedzę w tym temacie, właściwie jedynie nr 5 lub msobo powinien mieć dietę z lekką przewagą składników roślinnych, reszta jest bardziej "mięsna" lub wszystkożerna. Co do har i yellowków jestem właściwie zdecydowany, ale dla różnorodności kolorystycznej myślałem o parallelus (loriae), ciekawy wygląd samców i samic.

Czy 3 gatunki z tego, co wymieniłem, mogą trafić do planowanego akwarium 130x50xh55 cm?

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje i uwagi, także krytykę. ;)

Tomek

Edytowane przez TomekT
Opublikowano (edytowane)

@TOMEKSIEDLCE Dziękuję za sugestię, ale chyba trochę za dużo żółtego koloru by było, chyba, że pod jedynką miała być Hara. Bardzo podoba mi się zestawienie błękitu Cynotilapia Afra sp. "hara" i żółci Labidochromis caeruleus "yellow" / zamiennie Metriaclima sp. „msobo”. Myślałem o dodaniu innego gatunku o kontraście kolorystycznym, stąd pomysł np. na Melanochromis parallelus, ale może być zbyt agresywny.

Czy trzy gatunki bezwzględnie odpadają w takim litrażu? @KapitanCzysty zaczynał w swoim zbiorniku "tylko" o 5 cm dłuższym z 4 gatunkami, stąd zastanawiałem się, że może 3 gatunki to nie będzie zbyt dużo.

Edytowane przez TomekT