Skocz do zawartości

Co oznacza sp. lub spec. w nazwach ryb ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jesli mialbym brac jakiekolwiek aulony, to z pewnoscia formy dziko wystepujace

No właśnie tak chce zrobić, tylko nie wiem spośród czego powinienem wybierać, które to formy występujące również w naturze? Może ktoś jest w stanie wymienić 5, a może 10 :D

Opublikowano

Tak patrze i faktycznie nawet saulosi "coral" jest (kiedyś chyba tego w ofercie nie mieli?). Wobec tego jakie to F1?

Mirkot można porównać z ofertą "odłów" i atlasami a najlepiej poddać konkretne gatunki ocenie na forum ;)

Opublikowano

Aulonocara baenschi, hueseri, jacobfreibergi (podzial ze wzgledu na region wystepowania i odmiany barwne w/w eureka itp), maisoni, steveni, stuartgranti (masa odmian), czy mniej znane brevinidus, ethelwynnae, rostratum i masa masa innych. Pamietaj, ze rozne spec. cos tam to tez niekoniecznie sztuczna hodowla.

Opublikowano
Tak patrze i faktycznie nawet saulosi "coral" jest (kiedyś chyba tego w ofercie nie mieli?). Wobec tego jakie to F1?

Mirkot można porównać z ofertą "odłów" i atlasami a najlepiej poddać konkretne gatunki ocenie na forum ;)

Saulosi coral , nie jest sztucznym gatunkiem , występuje naturalnie w jeziorze , tylko jest to po prostu kolejny krok w ewolucji , która toczy się na naszych oczach:)

Na razie są w mniejszości , mają małą przeżywalność , bo to "nowość" w naturze , ale z czasem(jakieś 200-300 lat) kto wie , możne tylko one będą sobie tam pływały?

To podobna sytuacja z M. estherae BB morph.

W miocie jest czasem jedna taka ryba , czasem dwie , a czasem w 10 miotach nie ma żadnej.

A wracając do aulonek , najpewniej jest kupować ryby z drugim członem nazwy , jako miejsce występowania , np.;

A. Jacobfreibergi Otter Point , A. Stuartgranti Cobwe, Othoparynx Lithobates Zimbabwe Rock.

Opublikowano
Saulosi coral , nie jest sztucznym gatunkiem , występuje naturalnie w jeziorze , tylko jest to po prostu kolejny krok w ewolucji , która toczy się na naszych oczach:)

Na razie są w mniejszości , mają małą przeżywalność , bo to "nowość" w naturze , ale z czasem(jakieś 200-300 lat) kto wie , możne tylko one będą sobie tam pływały?

A możesz podać źródło tej informacji Daniel, do tej pory spotkałem się z opiniami że nie występuje, m.in. M.Kielan podaje tak za A.Konings'em, no i Hari się ku temu skłania z własnych obserwacji.

Opublikowano

Daniel raczej nabito Cię w butelkę tak jak i mnie :lol: ... jakby pokopać na tym forum to kiedyś mój głos raczej też się skłaniał ku naturalności. Jednak moje młode ryby pokazały, że w tym gatunku najprawdopodobniej jest co najmniej saulosi standard i membe deep. Młode nie rodzą się takie jak rodzice i nie chodzi tu o jaśniejsze samice bo to by mogło być jeszcze dyskusyjne ale samce są po prostu gorszą wersją membe deep, zresztą bliźniaczo podobne do oferowanych ostatnio w handlu deepków. Zaraz wstawie samczyka w gali ... nie jest owocem z nieprawego łoża bo były tam tylko corale.

Opublikowano

Szczerze mówiąc(pisząc) to na teraz nie mogę pokazać źródła:(

Ale pogrzebię w swoim archiwum i dam znać .

Z tego co pamiętam to było to angielskojęzyczne źródełko:)

Ale ni cholery ni pamiętam które.

Ale zdaje mi się , że coś blisko właśnie Edka to było.

Opublikowano
najpewniejjest kupować ryby z drugim członem nazwy , jako miejsce występowania , np.;

A. Jacobfreibergi Otter Point , A. Stuartgranti Cobwe, Othoparynx Lithobates Zimbabwe Rock.

Mirkot, najpewniej. Co nie oznacza, ze to jedyna skuszna droga. Dla kogos kto ma mniejsze pojecie, chyba najwlasciwsza. Z reszta:

Pamietaj, ze rozne spec. cos tam to tez niekoniecznie sztuczna hodowla.

Twoj przyklad to aulona blizej niesklasyfikowana, z reszta to samo napisane jest o miejscu jej wystepowania. jeszcze nie wiadomo dokladnie jaki to gatunek, dlatego jest wciaz oznaczany sp.

Opublikowano

Widać, że skompletowanie obsaby, w ten sposób, aby wiedzieć co się hoduje i że nie jest to sztucznie stworzona odmiana zadaniem prostym nie jest. Nawet T-M stosuje w sporej części nazwy handlowe, które pewności co sprzedający miał na myśli nie dają, dlatego postanowiłem zrobić zakupy u słynnego Pana Pawlaka on przynajmniej wie co ma i co sprzedaje i jak to się nazywa :D prawidłowo według nomenklatury naukowej.