Skocz do zawartości

Co oznacza sp. lub spec. w nazwach ryb ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyjaśnijcie mi proszę co oznacza sp. lub spec. w nazewnictwie ryb np.

Aulonocara spec. Lwanda yellow top

Lethrinops spec. red cap

Protomelas sp. "spilonotus tanzania"

itp, itd

Opublikowano

sp.(species) - nieokreslony osobnik z danego rodzaju, np Protomelas sp (oznacza nieokreslony gatunek z rodzaju Protomelas), czyli nie jest do konca sklasyfikowany. spp. - oznacza grupe osobników ,albo też wszystkie osobniki z danego rodzaju. ssp. - podgatunek. spec - species

Opublikowano

Tak coś mi się wydawało, że to może mieć z tym związek, dzięki. Zatem trzymanie np. 2 gatunków aulon, w jednym akwarium oczywiście, mających w nazwie spec. jest pierwszym krokiem do niepożadanej krzyzówki, a nawet trzymanie spec. z gatunkiem w pełni sklasyfikowanym może być ryzykowne. Dobrze kombinuje ?

Opublikowano
jest pierwszym krokiem do niepożadanej krzyzówki, a nawet trzymanie spec. z gatunkiem w pełni sklasyfikowanym może być ryzykowne. Dobrze kombinuje ?

I tak i nie. Oczywiscie istnieje mozliwosc, ze gatunek dzis sklasyfikowany(wstepnie) jako Protomelas sp spilonotus tanzania ( abstrakcyjny przyklad) jutro bedzie Protomelas'em spec. insignis "spilonotus tanzania" - czyli juz w pelni sklasyfikowanym. Samo spec. okresla tylko gatunek, zatem Aulonocara spec. lwanda yellow top, to w pelni sklasyfikowana ryba (rodzaj : Auloncara, gatunek (spec.) :Lwanda, odmiana kolorystyczna: Yellow Top).

Reasumujac, zeby nie zamieszac. Dopisek spec. oznacza gatunek SKLASYFIKOWANY, sp. JESZCZE NIESKLASYFIKOWANY.

Opublikowano

Dzięki meth to już coś :D Z drugiej strony to nie jest dla mnie dobra informacja /u nich chciałbym kupić/, ponieważ weź tu sobie człowieku przetłumacz nazwy na właściwe jak nawet zdjęcia ryby nie masz :( Więc być może A.spec "EUREKA" to A.jacobsfreibergi EUREKA, a może zupełnie coś innego :?: :mrgreen:

Opublikowano

Widzisz, a ja właśnie chciałbym kupić coś czego nie stworzyły małe żółte rączki, tylko jest rybą występującą w naturze i teraz gdzie dowiem się co jest tym czego szukam ?

Które aulonocara to formy dziko żyjące ?

Sądziłem, że jak coś jest w ofercie takiego specjalistycznego sklepu jak TM jako F1 to znaczy, że jego rodzice jeszcze niedawno pluskali się w Malawi, a nie na farmie w Azji.

Opublikowano

Zalezy jak to rozumiec. Sama zabawa to nie tylko dolej, dodaj i zmieni kolor, spojrzmy na paleciarzy. Taka odmiane polaczysz z taka i masz jeszcze inna. Jesli mialbym brac jakiekolwiek aulony, to z pewnoscia formy dziko wystepujace a nie jakies fire fish albino super red top from Malaysia. Tylko mowie, ja genezy powstania tych gatunkow nie znam, wiec nie wiem - czy nie przesadzam ;)

Coraz trudniej odroznic po prostu kolejna odmiane barwna od kolejnej odmiany DIY.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.