Skocz do zawartości

Bakterie denitryfikacyjne a węgiel aktywowany.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ prowadzę nieustanne boje o utrzymanie niskiego poziomu azotanów w zbiornikach tym razem postanowiłem spróbować z BioNitratEX JBL-a. W instrukcji dołączonej do tego preparatu przeczytałem, że w fazie aktywacji może nastąpić biologiczne zmętnienie wody(co nastąpiło). Dalej jest napisane, że to zjawisko można usunąć stosując węgiel aktywowany. Ok. Jednak nie dalej jak wczoraj zgłębiając niezliczone wątki Makoka dotyczące różnych systemów filtracji :) przeczytałem o tym, że węgiel może pozbawić bakterii denitryfikacyjnych pożywienia(cukry, alkohol) poprzez ich absorbcję. Teraz mam problem. Jak to jest naprawdę?

Opublikowano

Napisali tylko, że po fazie aktywacji tj 2-3 tygodnie tworzą się kolonie bakterii i zaczyna to wszystko działać bez dokarmiania( pożywka jest już w woreczkach).Co prawda na opakowaniu napisano po polsku, żeby dodać Denitrol ale IMHO to jakieś bzdury, co dotyczy zresztą wielu produktów JBL np. Aquadur. Co do zmętnienia to jest napisane tylko, że może wystąpić( nie podają przyczyny). Na dokładkę informują, że mogą pojawić się gazy o nieprzyjemnym zapachu, :o , ale nieszkodliwe dla ryb. Na to całe zło polecają zastosować węgiel aktywowany. Pożyjemy, zobaczymy.

Opublikowano

środek ten musi posiadać odżywkę dla bakterii nitryfikacyjnych, stąd też możliwośc zmętnienia wody (pierwotniaki mogą sie szybciej namnażać niz bakterie nitryfikacyjne, które sa jednymi z najwolniejszych bakterii do rozmnażania). - bo chyba chodzi im o biologiczne zmętnienie.

Węgiel usuwa OWO - ogolny węgiel organiczny, odpowiedzialny za żółcenie się wody w akwarium i tak zwane starzenie się wody. W literaturze, na forach które opierają się na zachodnich źródłach Ogólny Węgiel Organiczny nazywa się DOC ( D.... O.... Carbon).

OWO tworzy się cały czas, szczególnie jest potrzebny podczas procesu denitryfikacji. Pomimo to, używam węgli pernamentnie u siebie w zbiorniku. A bakterie czasem dokarmiam C2H5OH.

Opublikowano
środek ten musi posiadać odżywkę dla bakterii nitryfikacyjnych, stąd też możliwośc zmętnienia wody (pierwotniaki mogą sie szybciej namnażać niz bakterie nitryfikacyjne, które sa jednymi z najwolniejszych bakterii do rozmnażania). - bo chyba chodzi im o biologiczne zmętnienie.

Mówisz o bakteriach denitryfikacyjnych?

Czyli można powiedzieć że węgiel aktywny obniża poziom DOC (dissolved organic carbon - rozpuszczony węgiel organiczny)?

Im wchodzę dalej w chemie tym jestem ciemniejszy :)

Opublikowano

Skoro węgiel aktywowany bardzo dobrze absorbuje związki organiczne, to dlaczego miałoby być inaczej?

Nurosławie, w jaki sposób dozujesz alko dla bakterii w denitratorze? Skąd wiadomo ile węgla potrzebują? A sam cukier daje radę? Kiedyś próbowałem odpalić denitrator ale wyprodukowałem tylko zdaje się siarkowodór :D Wszelkie uwagi z działającego układu są mile widzane.

A próbował ktoś użyć węgla jako wypełnienia w deni?

Opublikowano

Czyli wniosek z tego, że stosując węgiel trzeba dokarmiać bakterie denitryfikacyjne częściej? Przy okazji jeszcze jedno pytanie: czy po dodaniu BioDigest i alkoholu jako pożywki dla bakterii może też wystąpić zmętnienie biologiczne?