Skocz do zawartości

Prodibio BioDigest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poczytałem trochę o tym preparacie i zastanawiam się nad jego użyciem. Dostępny jest wyłącznie w sklepach z akwarystyką morską i z opisu nie wynika czy spełni swoje zadanie w zbiorniku słodkowodnym. Stąd moje pytanie: używa ktoś z Was tego środka, a jeżeli tak to z jakim skutkiem?

Opublikowano

Właśnie chciałem za czas jakiś podzielić się spostrzeżeniami na temat działania tego specyfiku.

Otóż używam go od 8 tygodni.

Zacząłem tego używać z powodu wysokiego NO3.

Przy każdej podmianie wody dolewam 1/4 fiolki czyli troszkę więcej niż to jest w opisie (akwarium 220 l)

Dolewam tez odrobinkę alkoholu etylowego jako pożywkę dla bakterii denitryfikacyjnych.

Typowego denitryfikatora brak.

Podsumowując : miało mi to znacząco obniżyć NO3 bez budowy denitryfikatora lecz niestety nic z tego.

Poziom NO3 nie uległ znaczącemu zmniejszeniu (mieści się w granicach błędu statystycznego czyli spadło z 25 do 20 ale nic pewnego że to z powodu ww. specyfiku)

W tym tygodniu wlałem ostatnią "partię" i daję sobie z tym spokój.

Jak zbuduje denitryfikator to wtedy będę próbował je tam zaszczepić tym co mi zostało.

Opublikowano
Dzięki. Czyli cudów nie ma :(

Pięknie podsumowane :)

Mi w morskim udaje się NO3 utrzymać na niewykrywalnym poziomie ale nie przypisuje tej zasługi omawianemu preparatowi , który leję raz na dwa tygodnie. Raczej to zasługa wydajnej filtracji oraz DSB .

W słodkim chyba najprostrza metoda walki z wysokim NO3 ( ale dla mnie wysokie to takie pow. 40-60 ) to ograniczenie karmienia (nieprzekarmianie ) i podmianki a jesli ktoś ma wysokie NO3 w kranie to budowa denitryfikatora .

Opublikowano
a jesli ktoś ma wysokie NO3 w kranie to budowa denitryfikatora .

Ja właśnie mam NO3 w kranie na poziomie 15-20 więc nawet jak podmieniam 20% wody to i tak za dużej różnicy nie ma bo w akwarium mam 20-25 i dlatego właśnie zacząłem używać tego specyfiku... lecz niestety chyba bez denitryfikatora nie da rady.

Opublikowano
A ja przy dość wysokim NO3 leję prodibio , ale używam wódki , więc efekty są widoczne:)

Też używam wódki (jako pożywkę dla bakterii również) i nie mam widocznych efektów.

Jaką lejesz bo może mojej nie lubią (spirytus rektyfikowany).

Może na finlandię się przerzucę :mrgreen: