Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę postawić drugi zbiornik, ok 190-200l (będzie miał na pewno długość: 100cm i szerokość: 50cm).

Teraz w 126l pływają sobie młode Saulosi :)

Mój dylemat polega na moim odwiecznym niezdecydowaniu :wink: Opcje mam takie:

-zostawić Saulosi w tym mniejszym zbiorniku, a do 200l dać jakieś inne dwa gatunki (mogą być mniej popularne, do Tan-Mal nie mam tak daleko :wink: )

-do 200l dać Saulosi + inny gatunek (najbardziej bym chciała M. livingstonii), natomiast do 126l kupić jakieś fajne muszlowce.

Co byście mi doradzili?

Opublikowano

Jako zdecydowany Malawista ;) ja bym w mniejszym baniaku dał muszlowce ale z Malawi ;) a więc Metriaclima livingstonii a w większym do Saulosi dołożył coś rzadziej spotykanego a więc Labidochromis perllmut albo Melanochromis joanjohnsonae lub Pseudotropheus zebra Chesese long pelvic. Druga opcja to zostawienie saulosi w mniejszym a w większym połączenie Metriaclima livingstonii z Pseudotropheus spec. Lime Nkhomo.

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :)

Hhmm na to nie wpadłam żeby dać M. livingstonii osobno w mniejszym zbiorniku, a to b.dobry pomysł :D Dzięki harisimi :wink:

W takim razie do dużego pójdą Saulosi + coś jeszcze.

Przeglądam ofertę Tan-Mal i przypadły mi do gustu Pseudotropheus callainos bright blue :D Mają przepiękny kolor.

Jak by się zgrał z Saulosi pod względem agresywności i diety (bo kolorystycznie IMO fajnie by to wyglądało)? I czy zbiornik wystarczający dla tego gatunku:?

Opublikowano

100 cm zbiornik moze być za mały dla tego gatunku w obsadzie wielogatunkowej z jednym samcem może się udać bo jednak callainosy rosną mniejsze niż esterki ale rarytasów to mieć on nie będzie ;)

Opublikowano

Czyli rozumiem, że 100cm do spółki z Saulosi to dla Callainos'ów trochę za mało, szkoda :(

A przykładowo Labeotropheus trewavasae lub Pseudotropheus Aurora?

Opublikowano

Na siłę nie będę "upychać" gatunku, któremu będzie przyciasno.

Widzę, że wszystkie, które mi się podobają są za duże :( Pewnie skończy się na maingano lub rdzawych :wink:

Mam pytanie jeszcze o Pseudotropheus flavus (choć wydaje się że zbyt agresywny) lub elongatus Chailosi, czy te mogłyby być z Saulosi w 200l (oczywiście w haremie 1+3 lub 4)?

Opublikowano

Flavus od biedy by się zmieścił ale zarówno on jak i saulosi to ryby terytorialne, mogłoby więc być ostro a w konsekwencji blado. Elongi tez sa za duże