Skocz do zawartości

Lawa wulkaniczna do grilla jako medium filtracyjne.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Struktura podobna do tej akwarystycznej za to cena dużo niższa co jest spora zaletą ;) Zastanawia mnie czy nie ma toksycznych właściwości. Co sądzicie o użytkowaniu tej że lawy w swoich filtrach?

Opublikowano

Różnica cenowa to prawie 20 funtów ale nie w tym rzecz interesuje mnie różnica pomiędzy jedna a drugą. Bo skoro wiele osób zamiast kupować drogie wypełniacze sięgają po zamienniki.Wątpie żeby chociaż jedna część użytkowników miała w swoich baniakach piach czy kamienie z akwarystycznego, raczej budowlanka się kłania. Prawda jest taka że jak możemy to kombinujemy żeby kupić taniej, bo każdy już jakiś czas siedzący w akwarystyce hobbista wie jakie są koszta utrzymania jednego czy kilku zbiorników.

Opublikowano

Ale zastanów się co to za koszta jeśli chodzi o żwir i piach ?

Ja żwir mam z akwarystycznego a piach z budowlanki, marmur ze śmietnika kamieniarskiego.

Ani to się nie rozpuszcza (za wyjątkiem marmuru) ani prądu nie ciągnie, kupujesz raz na lata.

Więc w czym problem ? Że zaoszczędzisz te paręnaście funciaków raz na...10 lat ?

Martwić to się trzeba (i wówczas kombinować) jeśli coś się zużywa i kosztów dodatkowych przysparza regularnie.

Bo inaczej gra nie warta świeczki.

Opublikowano

Kolego o jakiem wydatku raz na 10 lat Ty mówisz??? Mam 4 baniaki z czego każdy do małych nie należy. Miesięczny koszt utrzymania zbiorników przekracza nie jedna Polską pensje . Najbardziej mi się podoba że jak sie pytałam kiedyś o dość drogie jarzeniówki do zbiornika to było wielkie poruszenie po co tyle pieniędzy wydaje a jak mowa o tańszym zamienniku to sytuacja podobna. Nie pytałam czy można gdzieś kupić taniej tylko o wpływ danego produktu na wodę. Nie mówię też nikomu żeby kupował koniecznie oryginalne media a nie keramzytem sie wyręczał bo to nie moja sprawa, kto co,po co i za co. Niech się każdy skupi na swoich pieniądzach a nie zagląda do portfela innych.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Carfen - nie jesteś troszkę przewrażliwiona?

Nikt nie zagląda do portfela. Po drugie nie wiem czy ktokolwiek używa rafy jako medium filtracyjne, jeśli chodzi o rafę wulkaniczną którą używa się w akwarystyce, to pewnie mogła by być, ale lawa do grila ??? co to jest - jaki ma wpływ na wodę to ciężko wyrokować - ja nie wkładał bym tego do akwarium ani do filtra.

Po drugie piszesz że wydajesz na utrzymanie akwarii kilka moich pensji, to naprawdę nie zachowuj sie jak przysłowiowy szkot i nie oszczędzaj 20 funciaków.

Sprawdzone rzeczy jak najbardziej - nie każdy keramzyt się nadaje ale większość tak, no chyba ze chcesz eksperymentować na swoich rybach i sprawdzić organoleptycznie czy taka lawa zabija czy nie, z miłą chęcią posłuchamy opinii, choć wątpię aby taka lawa się przyjeła jako medium, bo ja czegoś takiego jak lawa do grila nie spotykam w sklepach.

Pozdrawiam

Opublikowano

Carfen najlepiej jak zrobisz zdjęcia temu czemuś (bo ja również o niczym takim grilowym nie słyszałem) + dasz opis z opakowania tego czegoś.

Przypomniał mi się jeden fakt autentyczny z Niemiec : jazda 10km dalej po paliwo żeby zaoszczędzić 1 markę na 10 litrach. :wink:

I tu zdaje się podobnie : rachunek sumaryczny kosztów jak za hotel 5 gwiazdkowy i bitwa o kieszonkowe :wink:

Opublikowano

jeżeli taka lawa ma się rozgrzewać i dawać ciepło to nikt jej nie bada pod kontem wpływu jaki może mieć w czasie kontaktu z żywnością, nie wiadomo co w tym jest, jaki jest tego czegoś skład - więc ja bym nie ryzykował z czymś takim.