Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale. Od 2 miesięcy mam założone akwa, od ponad miesiąca pływają w nim ryby. Chciałbym dodać kilka (około 10) świderków, bo z tego co czytałem są bardzo pożyteczne w Malawi. Moje pytanie brzmi, czy nie przenoszą one jakichś chorób albo bakterii grożnych dla pyszczaków? Wszystkie ryby od początku jak je mam są w świetnej formie, jedzą, rosną, nabierają kolorów i chciałbym żeby tak zostało, dlatego wolę dmuchać na zimne. Świdry mogę wziąć od znajomego, który hoduje neony, rozbory klinowe itp. i ma w akwa sporo roślin.

Opublikowano

jeżeli jego akwarium jest wolne od chorób to nic nie przeniesiesz. Zawsze możesz zrobić ślimakom 2 tygodniową kwarantannę. Wystarczy Ci do tego słoik

Opublikowano

Czy nie łatwiej było by się go zapytać czy kiedykolwiek miał jakąś chorobę i czy leczył to lub czy zauważył coś ostatnio podejrzanego . :D

Opublikowano

Świdry już nabyte... kilka dni siedziały w małym akwa, a 2 dni temu wieczorem (przy zgaszonym świetle) wpuściłem je do malawi. Część lekko wcisnąłem w piach, kilka sztuk położyłem na jego powierzchni. Niestety wszystkie świdry, albo wylazły z piachu, albo pomogły im w tym moje pyszczaki, bo od wczoraj rana leżą na piachu przy przedniej szybie akwa i ani drgną.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
jeżeli jego akwarium jest wolne od chorób to nic nie przeniesiesz. Zawsze możesz zrobić ślimakom 2 tygodniową kwarantannę. Wystarczy Ci do tego słoik

a na czym miałaby polegać ta kwarantanna? w jaki sposób stwierdziłbyś czy ślimaki mają np jakieś pasożyty bądź inne choroby?