Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam od 6 miesięcy mam akwarium wielogatunkowe, które założyłęm tylko po to by móc się oswoić i nabrać pewnej wprawy. Gdy już opanowałem systematycznośc i nabrałem pewnej wprawy w pielęgnacji akwarium (60L coprawda) i nauczyłem się rozpoznawać dziwne zachowania ryb, chciał bym założyć akwarium o pojemności 375 L z pyszczakami. Czytałem trochę o tych rybach i bardzo mnie zaciekawiły ale nie jestem pewien co do obsady gdyż zachowania terytorialne są bardzo różne tak samo jak "osobowość" tych ryb dla tego zwracam się z pytaniem czy ta obsada nadaje się do akwa o takich rozmiarach:

Malawi mbuna

labidochromis caeruleus

melanochromis auratus

maylandia greshakei

pseudotropheus demasoni

Malawi non mbuna

aulonocara stuartgranti

dimidiochromis compressiceps

i jeśli ta obsada jest oki to w jakiej ilości osobników można ją trzymać... Dodam że obsada akwa jest wzorowana na pewnym akwa które chyba(napewno) nie jest zgrane a jego obsada to:

Tanganika

Cyphotilapia frontosa

Malawi mbuna

labidochromis caeruleus

melanochromis auratus

maylandia greshakei

pseudotropheus demasoni

Malawi non mbuna

aulonocara stuartgranti

dimidiochromis compressiceps

no i akara pomarańczowopłetwa

Posted

no i akara pomarańczowopłetwa

No i ??

Nie za bardzo rozumiem?

Wydaje mi się, że to co wypisał Urz to obsada jednego akwarium (łącznie z akarą) napotkanego gdzieś w necie?

Posted

przepraszam za zle sformuowanie to co wymieniłem jako obsada akwarium na którym się wzorowałem to było wszystko malawi + akara + tanganika jak dla mnie trochę dziwne połączenie ale ja się nie znam dlatego proszę Was o pomoc w ustaleniu sensownej obsady za pomoc serdecznie dziękuję.