Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak waszym zdaniem powinno wygladac prawidlowe odzywianie Mbuna

- ile dawek dziennie

- jaki procent to dodatki miesne

Czy znaczaco intensywniejsze niz u doroslych czy tez przyjmujecie tryb zywienia mlodziezy tak jak poznej doroslych ryb?

Opublikowano

wszystko zależy czy to ryby mięsożerne czy wszystkożerne, roślinożercom "mięsko" dajemy sporadycznie i nie każde bo może to je zabić.

Co do ilości karmienia sposobów jest wiele, jedni karmia raz góra dw razy dziennie po większych dawkach inni co maja więcej czasu kilka razy dziennie mniejszymi dawkami, ścisłej dawki czy to ma być łyzeczka czy dwie nie da się określić, karmi się tak aby nie zatłuścić ryb.

Opublikowano

wszystko zależy czy to ryby mięsożerne czy wszystkożerne, roślinożercom "mięsko" dajemy sporadycznie i nie każde bo może to je zabić.

Co do ilości karmienia sposobów jest wiele, jedni karmia raz góra dw razy dziennie po większych dawkach inni co maja więcej czasu kilka razy dziennie mniejszymi dawkami, ścisłej dawki czy to ma być łyzeczka czy dwie nie da się określić, karmi się tak aby nie zatłuścić ryb.

sporadycznie miesko, to sie zgadzam. ale czy zgadzasz sie z pomyslem tuczenia mlodziezy? Ma to jakies efekty korzystne dla doroslych osobnikow? A moze niekorzystne?

- o jednych i drugich wiem. Ciekawy jestem jakie wyniki dalaby sonda.

Czekam na dalsze komentarze

Opublikowano

na pewno młodzież karmi się obficiej i pokarmem wysokiej jakości. Specjalnych zaleceń nie ma, ale jeżeli odchowujesz dużo młodych to najlepiej (szczególnie na początku) trzymać je w zbiorniku bez dna z porządną filtracją mechaniczną i codziennymi podmianami. Wtedy karmisz stosunkowo dużo, drobnym pokarmem.

Opublikowano

zaraz zaraz

mając na uwadze tuczenie, myślałem że masz na myśli karmienie.

Tuczyć jako tuczyć czyli dawać im dużo i wysokoenergetycznego pokarmu, w przypadku pysiów jestem totalnie przeciw.