Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zalałem w końcu, więc przyszła pora na obsadę ;)

Akwarium 300l 120/50/50.

Wstępne założenia:

Pierwszy gatunek

Cynotilapia sp. "Mbamba" WF

lub

Cynotilapia afra

Drugi gatunek

Maylandia msobo magunga

lub

coś innego z ładnymi samicami

Trzeci gatunek

Pseudotropheus sp. "Zebra Long Pelvic"

lub

Pseudotropheus flavus

No to taka lista życzeń wg. tego co jest dostępne ;)

Teraz ale... - mbamba jest dostępna tylko z odłowu reszta gatunków była by F1, w ogóle odłów mi się nie widzi ale strasznie się napaliłem na ten gatunek.

Drugie ale, to czy msobo sobie poradzi w układzie z afrą i flavusem?

Sprawa jest otwarta nic jeszcze nie zamawiałem, a T-M ma mieć na dniach nową ofertę.

Wszelkie wskazówki i pomoc mile widziana ;)

Opublikowano

Nie potrafię tak ładnie i konkretnie odpowiedzieć Ci na Twoje pytania, jak harisimi :mrgreen: ale podpowiem coś odnośnie Msobo. Otóż u mnie ryba ta zachowuje się dość dziwnie. Myslałem, że będzie trochę ustawiać inne ryby, ale generalnie długi czas samiec Msobo był na samym końcu drabinki "obsadowej" u mnie. Teraz jest nieco lepiej, ale wydaje mi się, że to taka fleja :lol: Co prawda nie jest pobity, ale rzadko jest wybarwiony...

P.S. Obsada akwa w stopce.

Opublikowano

No guru zdaje się zapracowany niestety, trzeba wysłać pismo do jego firmy z prośbą o 2h przerwy dzienne na KM ;)

Msobo fleja mówisz :) ehh to by mi burzyło układ, muszę się rozeznać czy to reguła. No i flavus i afra jest jako alternatywa, a jak jest z charakterem c.mbamba pewnie nikt nie wie?

No i wszystko zależy od tego czy skusić się na łączenie WF z F1 czy dać se z tym siana :D

Opublikowano

No to u mnie jest całkowicie inaczej bo mam 2 samce pięknie wybarwione, a i fleje to one też nie są bo i z demasoni i acei sobie nie odpuszczaja. Dodam ze msobo mam prawie roczne, demasoni różnie, ale 2 samce kolo 3 lat, acei pewnie starsze ciężko powiedzieć…Darkowi G. przestały się wycierać. Ale wciąż są piękne :)

Opublikowano

Jeśli ja miałbym wybierać z tych gatunków obsadę to padło by na "mbambe". która Ci się podoba Darku:) jako numer 2 magunga, a trzeci to flavus- IMHO bardzo ciekawie, niestandardowo i w miarę kolorowo:) Tak bym obsadził baniaczek.

Jeśli natomiast chodzi o msobo to mam takie samo zdanie jak Zbigniew, u mnie samce też były wybarwione, mimo, iż pływały z hongi, red-blue i demasoni, jedynie po zmianie częściowej obsady msobo dostał bęcki od T. chilumba, ale to zrozumiałe:). Ogólnie mówiąc msobo jest dość silny, przy czym woli unikać wszelkich sprzeczek z innymi rybami.

Zaś jeśli chodzi o mieszanie odłowu z F1,2 itd do raczej się tego nie powinno robić, ale raczej bo opinie są podzielone, ja na przykład już tak mieszałem i nie zaobserwowałem negatywnych skutków.

Opublikowano
a gdzie można dostać młode msobo obecnie ?

W cenniku Tan-mala są, ale jako że ostatni cennik jest z 29.III, pytałem o dostępność ogólnie mbuna F1 i odpowiedź brzmiała:

"generalnie powinny być dostępne, ale w tym tygodniu planujemy aktualizacje oferty, w tedy będę mogla to potwierdzic."

Opublikowano
sision,a te dla mnie msobo jeszcze trzymasz?

Nie wiem już, które dokładnie miały być dla Ciebie, ale jeszcze je mam :mrgreen: pamiętam o Tobie :twisted: