Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam Saulosi i Maylandię livingstonii (razem 16 rybek). Ryby są młode, mają około 2-4 cm długości. Póki co z mrożonek dostawały cyklop i w zeszłym tygodniu pierwszy raz dostały artemię. Czy powoli można dorzucić coś jeszcze? Może wodzeń, albo kryl? Może zmiksowane lub drobno posiekane krewetki?

Z suchych pokarmów dostają spirulinę (OSI), hikari, granugreen (sera) i d-alio. Poza tym 1-2 razy w tygodniu sałatę.

Opublikowano

krewetki posiekane do rozmiarów możliwości połknięcia przez ryby, jeżeli są już w stanie połknąć kryl to również może być.

Opublikowano

do ryb menu dorzuć jeszcze gotowaną kasze manne, płatki owsiane, ryżowe itp

Opublikowano

Nie wprowadzaj w błąd tych którzy mają ci odpowiadać ;) twoje ryby na 100 % nie mają 2 cm. Maylandia miały około 3,5 - 4 cm, więc 2 cm ryby były by przez nie zagonione. Dla porównania powiem że świeżo wypuszczony socolofi już w pierwszych dnaich poza pyskiem matki ma 1,2 - 1,4 cm a saulosi 1,0 - 1,1 cm i to nie na oko bo mierzyłem rybki które poległy w różnych zdarzeniach losowych.

Poza oczlikiem znakomicie sprawdza się moina mniej chętnie jedzona jest dafnia, szybko zjadają też wodzenia bo jest smukły ale z nim musisz uważać i nie dawać za często.

Opublikowano

Cześć Hari. Napisałem, że 2-4 cm :) Rzeczywiście Meylandia livingstonii wszystkie są mniej więcej tej samej wielkości i mają 3,5-4 cm (tak jak napisałeś), albo nawet już trochę więcej. Za to Saulosi, które kupiłem były różnej wielkości i narazie jeszcze te dysprpoporcje w rozmiarze widać, choć rybki ładnie rosną. Kilka z nich ma może z 3-4 cm, a pozostałe mają ledwo te 2 cm, o których właśnie pisałem.

M.livingstonii wcale nie gonią tych małych Saulosków, raczej zaczepiają się tylko w swoim gronie. Narazie w akwa panuje spokój.

Opublikowano

Hmm to miłe ;) małe livingstonii są więc wyjątkiem ... u mnie były najmniejsze więc nie poskakały ;). Niech pokój trwa nadal :mrgreen:

Opublikowano

Zestaw posiadanych przeze mnie pokarmów (osi, hikari, sera, tropical, mrożonki i domowe) chciałbym jeszcze powiększyć o coś z Natureefood'a. W sklepie Malawi w Sosnowcu mają:

- Chichlid Plant (dla roślinożerców z rodzaju Tropheus),

- Premium Color Plus (wybarwiający - szczególnie kolor czerwony),

- Premium Chichlid (optymalnie skomponowane składniki zwierzęce i roślinne dla ryb z Malawi i Tanganiki).

Polecacie któryś z nich?

Poza tym, jeśli ktoś wie czy można już gdzieś dostać Dainichi, prosiłbym o cynk.