Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam Saulosi i Maylandię livingstonii (razem 16 rybek). Ryby są młode, mają około 2-4 cm długości. Póki co z mrożonek dostawały cyklop i w zeszłym tygodniu pierwszy raz dostały artemię. Czy powoli można dorzucić coś jeszcze? Może wodzeń, albo kryl? Może zmiksowane lub drobno posiekane krewetki?

Z suchych pokarmów dostają spirulinę (OSI), hikari, granugreen (sera) i d-alio. Poza tym 1-2 razy w tygodniu sałatę.

Opublikowano

krewetki posiekane do rozmiarów możliwości połknięcia przez ryby, jeżeli są już w stanie połknąć kryl to również może być.

Opublikowano

do ryb menu dorzuć jeszcze gotowaną kasze manne, płatki owsiane, ryżowe itp

Opublikowano

Nie wprowadzaj w błąd tych którzy mają ci odpowiadać ;) twoje ryby na 100 % nie mają 2 cm. Maylandia miały około 3,5 - 4 cm, więc 2 cm ryby były by przez nie zagonione. Dla porównania powiem że świeżo wypuszczony socolofi już w pierwszych dnaich poza pyskiem matki ma 1,2 - 1,4 cm a saulosi 1,0 - 1,1 cm i to nie na oko bo mierzyłem rybki które poległy w różnych zdarzeniach losowych.

Poza oczlikiem znakomicie sprawdza się moina mniej chętnie jedzona jest dafnia, szybko zjadają też wodzenia bo jest smukły ale z nim musisz uważać i nie dawać za często.

Opublikowano

Cześć Hari. Napisałem, że 2-4 cm :) Rzeczywiście Meylandia livingstonii wszystkie są mniej więcej tej samej wielkości i mają 3,5-4 cm (tak jak napisałeś), albo nawet już trochę więcej. Za to Saulosi, które kupiłem były różnej wielkości i narazie jeszcze te dysprpoporcje w rozmiarze widać, choć rybki ładnie rosną. Kilka z nich ma może z 3-4 cm, a pozostałe mają ledwo te 2 cm, o których właśnie pisałem.

M.livingstonii wcale nie gonią tych małych Saulosków, raczej zaczepiają się tylko w swoim gronie. Narazie w akwa panuje spokój.

Opublikowano

Hmm to miłe ;) małe livingstonii są więc wyjątkiem ... u mnie były najmniejsze więc nie poskakały ;). Niech pokój trwa nadal :mrgreen:

Opublikowano

Zestaw posiadanych przeze mnie pokarmów (osi, hikari, sera, tropical, mrożonki i domowe) chciałbym jeszcze powiększyć o coś z Natureefood'a. W sklepie Malawi w Sosnowcu mają:

- Chichlid Plant (dla roślinożerców z rodzaju Tropheus),

- Premium Color Plus (wybarwiający - szczególnie kolor czerwony),

- Premium Chichlid (optymalnie skomponowane składniki zwierzęce i roślinne dla ryb z Malawi i Tanganiki).

Polecacie któryś z nich?

Poza tym, jeśli ktoś wie czy można już gdzieś dostać Dainichi, prosiłbym o cynk.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ponad cztery lata funkcjonowania zbiornika. W ostatnich tygodniach jest sporo karmienia, bo mój synek bardzo lubi patrzeć na kotłujące się rybki. Bez dodatkowych porcji podaję 3,5 g dziennie (4 obroty; o jeden więcej niż wcześniej) Aller Futura EX. Stelaż i kanty akwarium dorobiły się piankowego ochraniacza. Dwa tygodnie temu była przerwa w dostawie prądu trwająca 24 godziny. Po ponownym uruchomieniu nie było żadnych problemów z rybami. Filtr włączyłem na 100% i po dobie gąbka 45 ppi… „zapadła się” – skurczyła się z 5 cm do 2,5 cm. Pracowała przez 12 miesięcy bez dotykania. Najwyraźniej nadmierne karmienie + 24-godzinna przerwa + przepływ ustawiony na 100% (zamiast 30%) ją „ściśnięły”.  Najpierw ją wypłukałem (wtedy się rozprężyła), a potem wymieniłem na gąbkę 20 ppi, która jest teraz pierwszym stopniem filtracji. Zrobiłem też filtrację awaryjną – pompka USB z Ali za 16 zł + kawałek rury igielitowej włożony do wylotu filtra.
    • Tanganika Konin  sprowadzi każdy gatunek  jaki chcesz ale jest bardzo drogo ! Przeglądałem  ostatnio OLX , Fossochromisy Rostratusy ma ktoś z Wilcza Woj.śląskie pisze że ryby ma po rodzicach z T.K .
    • Najlepiej zadzwonić i zapytać czy ma na stanie ryby które nas interesują, na grupach fb czasami są zdjęcia ryb z jego hodowli, ale nie wszystkich. Listy chyba nie ma, ja  takiej nigdy nie widziałem.
    • A jest jakaś aktualna lista ryb z malawi w Tanganika- Konin? 
    • Ok, do P Sebastiana napisze. A czy ktoś z aquapet kupował (oferta duża i jest wysyłka)?
    • Tak. To się wszystko zgadza, ale Sebastian ma ceny bardzo zaporowe. Ostatnio poszukiwałem Dimidiochromis strigatus - wycenił mi parę ryb 11-13cm na kwotę 400zł ryby f-1 Jacek Stuś z Żor. Ma dobre jakościowo ryby, ale fosorochromisow niestety nie ma w ofercie. W cichlidenstadel ryby są w cenie 30% tego co np.  w tanganika Konin Ale wysyłka bardzo droga.  Więc. Sam już nie wiem, gdzie teraz pozyskiwać dobrej jakości ryby 
    • Potwierdzam. Kupiłem u Sebastiana ryby do obecnego zbiornika. Są naprawdę ekstra. Szczerze mówiąc to po "wypadnięciu" z obiegu TAN-MAL to gatunki mniej popularne jest możliwe dorwać tylko u Sebastiana.
    • Tanganika-Konin. Sebastian Januszkiewicz, kupowałem kilka razy, ryby bardzo dobrej jakości.
    • Hej podpowiedzcie gdzie teraz najlepiej kupować ryby? Tan mal nie działa niestety.  A tam były F1  Jestem z Tychów ale może być wysyłka. Czy np aquapet będzie ok?  cichlidenstadel ale wysyłka droga. Słyszałem też o kimś z Czech/Słowacji I o Jacku z Żor. Chciałem Fossorochromisy stado + jeszcze max 2 gatunki (akwa 300 x 80 x 75) , musze obsade zmienić bo mdoki zostały przy tarle Protomelas taeniolatus powybijane jak zresztą część reszty ryb. Jakis agresywny mi się trafił (a ma już 17-18cm) Dzięki
    • To że kupska nie są zbierane nie koniecznie oznacza że filtracja nie daje rady. Jeśli nie masz NO2 w zbiorniku to filtracja daje radę tylko trzeba pokombinować z ustawieniem wlotów i wylotów 🙂 Może jakiś kamień przestawić żeby lepszą cyrkulację uzyskać. Jeśli chciałbyś zmieniać pompę to ja nie bawiłbym się w szukanie tylko od razu dowalił jakąś jebao dcp 5-8tys. czy innego producenta o takiej mocy. Istotna sprawa żeby pompa miała kontroler. Wtedy sobie ustawisz moc zgodnie z zapotrzebowaniem. Ja u siebie mam pompę Aqua Nova z kontrolerem i przepływem bodajże 8000 litrów na godzinę. U mnie pompa pracuje sobie na pierwszym biegu i w zupełności to wystarcza. Ale w razie czego mam jeszcze kilka biegów w zapasie 🙂
  • Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.