Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No więc u mnie sytuacja wygląda tak , że wentylatory nadal pracują a temp. 26,5*C ( w pomieszczeniu 24,75*C ) . Także śmiało można stwierdzić , że w MOIM PRZYPADKU bez klimy takie nawet 4 najbardziej wydajne wiatraki nie działają WCALE !

Dobę wcześniej, przy załączonej klimie, miałem o tej porze ( 3 AM ) 25*C i chłodek w biurze :)

P.S. Przez 18h dolało mi blisko 25L wody :D

a ja mysle Neno ze wiatraki dzialaja , dla porownania wylacz wiatraki i zobacz bez klimy i wiatrakow do ilu Ci podskoczy temperatura w baniaku

Opublikowano

Może przesadziłem z tym , że wcale nie działają - po prostu ich wydajność ściśle zależy od tego co tłoczą do środka . Z 4 szt u mnie 2 tłoczą powietrze a 2 je wyciągają . Wiatraki oczywiście sprzężone z czujnikiem temp wody , który włącza je przy 26*C a wyłącza jak temp. spada w okolice 25*C . Uczynił to dziś o godz 11.00 , więc jednak udało się te 1-1,5*C zbić przez 24h bez pomocy klimy . Ale jako ktoś sobie może pozwolić to polecam klimę do samodzielnego montażu ( praktycznie tylko dziurę trzeba wybić w ścianie i 4 kołki wkręcić - nic w porównaniu do tego co ludzie w dziale DIY prezentują ) - 1800zł (25m2), 2050zł (35m2) , 2580zł (45m2) , więc cena porównywalna do chłodziarek akwarystycznych a i my, i rybki mają dobrze :)

Opublikowano

Jak ktoś ma własny domek to sobie może wybijać dziury.

O ile jeszcze zatrybi że trzeba klimatyzacje i jeszcze zatrybi że do tego potrzbna jest izolacja pomieszczenia.

Opublikowano
Od dawna wiadomo że użycie wiatraków obniża maksymalnie temperaturę o ok 2 st.

Więcej się nie wyciągnie w klasycznym użyciu – nawiew powietrza z pokoju.

skąd bierzesz takie informacje ?

2-3 stopnie to spokojnie, a jak powietrze w pokoju jest suche, to pociągnie nawet ochłodzenie wody w akwarium o 5 st. (dane z autopsji). ale na więcej nie ma co liczyć, dalszy spadek temperatury jest całkowicie niewspółmierny do wielkości i mocy wentylatora.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

ja znalazlem inny sposob, Wsadzilem 2 deseczki pod pokrywe o grubosci okolo 4cm. Pokrywa podniosla sie wiec o okolo 4cm, temperatura spadla mi i nie przekracza 30 stopni. Moze nie wyglada to super, ale dzieki temu obeszlo sie bez butelek z woda i wiatrakow i poki co mam spokoj :)

a moze ktos cos jeszcze innego zaproponuje :)

post-8418-14695712237234_thumb.jpg