aqua skalar Opublikowano 29 Maja 2009 Autor #21 Opublikowano 29 Maja 2009 Niestety plany jak zwykle zweryfikowała rzeczywistość i zbiornik, ze względu na ilość miejsca jaką mam do dyspozycji, będzie miał dł. max 80cm. Dlatego planuję akwarium 80x40x40cm~= 128l, bez komina i zbędnych dekoracji. Tylko spienione PCV na tył i jedną ze ścian oraz jakiś większy głaz, lub kilka do środka. W środku pływałoby, docelowo, 1+3 Saulosi. Niestety przy większych rozmiarach zbiornika trzeba by już mebelki z pokoju wyrzucać. Co raczej w grę nie wchodzi, bo miejsce dla tych mebli powstało po zlikwidowaniu zbiornika 500l . I tutaj pojawia się pytanie, czy jestem na pozycji straconej? Tzn. inwestować w muszlowce?
Drak Opublikowano 29 Maja 2009 #22 Opublikowano 29 Maja 2009 Chyba źle stawiasz pytanie,a robić coś z musu? Jakie ryby Tobie się podobają,jaki biotop ? Dostosowywanie na siłę do tego "co sie ma z warunków" zawsze kończy się albo zupełną likwidacja zbiornika, albo postawieniem dokładnie tego co się chce tworząc niezbędne miejsce. Nie da rady iśc na kompromisy między swoimi zainteresowaniami a warunkami,albo coś masz albo nie masz wcale. Lub...możesz podejśc inaczej : co lubi żona i to polubić
aqua skalar Opublikowano 29 Maja 2009 Autor #23 Opublikowano 29 Maja 2009 jaki biotop ? Jedynie słuszny . Jakie ryby Tobie się podobają? Czysto teoretycznie, oczywiście: Pseudotropheus flavus Maylandia estherae red-red Labidochromis sp. Hong Realnie: Pseudotropheus Saulosi Chyba źle stawiasz pytanie Pewnie tak, więc zapytam retorycznie: Czy saulosi z 128l to dobry pomysł? Nie da rady iśc na kompromisy między swoimi zainteresowaniami a warunkami,albo coś masz albo nie masz wcale.
czester_ Opublikowano 29 Maja 2009 #24 Opublikowano 29 Maja 2009 A 20cm większego zbirnika nie zmieścisz?
aqua skalar Opublikowano 29 Maja 2009 Autor #25 Opublikowano 29 Maja 2009 A 20cm większego zbirnika nie zmieścisz? Na szerokość bez problemu, ale to przecież nie to samo. Z długością natomiast jest spory kłopot. Gdyby go nie było nie nabijał bym tutaj niepotrzebnie postów, tylko w dziale obsada z zapytaniem o zestaw do 200l(100x50x40).
aarset Opublikowano 29 Maja 2009 #26 Opublikowano 29 Maja 2009 A 20cm większego zbirnika nie zmieścisz? Na szerokość bez problemu, ale to przecież nie to samo. Z długością natomiast jest spory kłopot. Gdyby go nie było nie nabijał bym tutaj niepotrzebnie postów, tylko w dziale obsada z zapytaniem o zestaw do 200l(100x50x40).[/quote:3r44k8hy]Może i nie to samo, ale zawsze więcej o 64 litry
aqua skalar Opublikowano 31 Maja 2009 Autor #27 Opublikowano 31 Maja 2009 Nie da rady iśc na kompromisy między swoimi zainteresowaniami a warunkami,albo coś masz albo nie masz wcale. Hmm...po zastanowieniu sytuacja wygląda następująco: 100x45x45 vs. 100x40x50. Do tego chciałbym dołączyć sump, tylko nie jestem jeszcze pewien co wybiorę komin, czy komorę przelewową. Ze względu na konstrukcję podłogi bez stalowego stelażu osadzonego bezpośrednio na stropie raczej się nie obejdzie. OT zupełny, ale to już chyba mój ostatni post w tym temacie. Ps. Następny mam nadzieje będzie dotyczyły wyboru obsady .
danielj Opublikowano 31 Maja 2009 #28 Opublikowano 31 Maja 2009 Stelaż wcale nie musi być stalowy Prościej zrobić drewniany. Poczytaj sobie i się zastanów:) http://reefcentral.com/forums/showthrea ... genumber=1
aqua skalar Opublikowano 31 Maja 2009 Autor #29 Opublikowano 31 Maja 2009 Stelaż wcale nie musi być stalowy Ale ogólnie musi być. Tak się akurat złożyło, że mam w garażu już pospawany stelaż. Wprawdzie nie pod akwarium, ale nie jest mi już potrzebny. Wystarczy zaprosić zaprzyjaźnionego spawacza, który zrobi kilka poprawek i po kłopocie . http://reefcentral.com/forums/showthrea ... Bardzo fajna sprawa. Miałem już podobną konstrukcję i wszystko było ok.
Rekomendowane odpowiedzi