Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 112l z "yelowkami" i Demasoni. Oprócz skłą, kamieni mam sporo roślin typu amazonki i żabienice i co dziwne w tych warunkach lepiej rosna niz w akwarium ogólnym. Czy to źle dla ryb? bo sa wg ,mnie płochliwe bardzo, cały czas schowane między kamieniami

Opublikowano

Jak chcesz to mozesz miec tam cala dzungle, ale demoasni i yellow to zly pomysl - bardzo zly. To zaszkodzi rybom duzo bardziej niz roslinki:) I nie chodzi tylko o litraz:P

Opublikowano
hm

mam tak juz drugi miesiąc po 8szt tych rybek

i jak narazie jest ok nawet mam juz kilkanascie małych demasoni :)

Cos Ci zacytuje:

Pyszczak ten nie jest typowym roślinożercą jak większość ryb z grupy „mbuna”. W ich diecie należy to uwzględnić i karmienie ryb oprzeć na lekkich pokarmach mięsnych.

Oraz

Podobnie jak większość ryb z rodzaju Psedotropheus wymaga diety niskoproteinowej. W skład jadłospisu powinny wchodzić głównie pokarmy roślinne

Dosc spora roznica, nieprawda?

O agresji samych demasoni nie wspomne, bo w tym momencie to problem piatoplanowy.

Opublikowano

Mogę dorzucić coś z własnych doswiadczeń.

Posadziłem kilka roślinek w swoim Malawi, jakoś trudno było mi z nich zrezygnować. I każdego dnia rano musiałem zanurzać łapy w akwarium, żeby je na nowo sadzić. Dzień w dzień pływały wykopane przez pyszczaki. Musisz więc być na to przygotowany, ale z tego co wiem istnieją roślinki, które możesz mieć. Inny problem, to taki, że jeśli raz w tygodniu robisz im głodówkę, to większość roślinek podgryzą Ci i zniszczą. Większość "zieleniny" nie rośnie dobrze w podwyższonym PH.

A propos demasoni, przedmówcy mają rację. Miałem dwie demasoni z haremem Yellow i Socolofi. Niestety, po dwóch miesiącach demasoni odłowiłem martwe. Nie ta dieta

http://www.aqwarium.fora.pl/malawi,17/r ... pyszczakow

Opublikowano

to poczytaj forum i również zrób porządek ze swoimi : dokup yelowków i rdzawe pozostałe oddaj komuś i już będzie w porządku. Same narzekanie że nie ma co wierzyć sprzedawcom, a nie robienie w tym kierunku już nic raczej ci moze dodać jeszcze wiecej kłopotów.