Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem początkującym fanem Malawi. Zamierzam założyć biotop tego jeziora w swoim mieszkaniu i chciałbym się do tego dobrze przygotować od strony teoretycznej (na praktykę przyjdzie czas a wtedy na teorię będzie za późno).

Najpierw przedstawię moje założenia:

Zbiornik 120x40x50 240l (Diversa)

Filtr zew. Fluval 405 - 1300 l/h

Filtr wew. Fluval 4 plus - 1000 l/h

Grzałki 2 x Jager TSRH 75 Watt

Oświetlenie (pokrywa Diversa, jedna belka 2xT5):

1. Hagen Power Glo T5 39W

2. Hagen Life Glo II T5 39W

Wystój: piasek + łupki + tło (Diversa)

Rośliny jeden nurzaniec i może jakiś anubias.

Obsada:

1. Melanochromis johannii lub Melanochromis cyaneorhabdos Maingano

2. Pseudotropheus elongatus ornatus lub Pseudotropheus saulosi

3. ewentualnie jeśli dwa pierwsze się zagoszczą Iodotropheus sprengerae

Na początek miałem zamiar powoli wystartować zbiornik, zabezpieczyć się w chemię i wpuścić 2x10 pyszczaków 1. lub 2. i cieszyć się razem z nimy z pięknego awarium. Jeśli już wytworzą się odpowiednie grupy (same czy z moją pomocą) wpuścić jeszcze rdzawych też z 10 sztuk.

Zaawansowanych forumowiczów prosiłbym o rzucenie okiem na post i powiedzienie czy nie popełniam jakiegoś karygodnego błędu już przy samych założeniach. Lub jeśli komuś by się rzuciła na myśl jakaś zmiana opcji (za jasno, za mało filtracji itp. ) to będę ogromnie wdzięczny za podzielenie się nimi.

Opublikowano

Fluvale po tjuningu stykną, chociaż mechanika brałbym mocniejszego.

Oświetlenie extra, zwłaszcza, że belka przesuwana z tego co się orientuje.

Łupki – byle nie te dachówkowe!

Jaką chemię masz na myśli?

Opublikowano

Co do chemi to mam na myśli jakieś bakterie żeby w razie potrzeby podciągnąć parametry (Nitrivec).

Pokrywy diversy mają przesywaną belkę ale nie jestem pewien czy mają podwóny startet żeby uruchamiać świetlówki osobno.

Jaki mechaniczny byś zaproponował zamiast Fluvala?

Opublikowano

w tej belce zapalasz obie świetlóki jednocześnie ale jest możliwość przerobienia że będziesz zapalał każdą świetlówkę odzielnie zrobił mi to znajomy elektryk za browca

Opublikowano

Znowu trochę poczytałem ale chyba jednoznacznej odpowiedzi jaki filtr nigdy nie uzyskam. Zmieniłem zdanie co do Fluvala 405 i zamienie go na Tetra 1200 (ma być cichsza). Do wewnętrz wezme chyba tego AT 203 z gąbką "4" bo sobie wszyscy chwalą.

No ale z drugiej strony po co mi taka pralka jesli nie zamierzam miec przerybionego zbiornika (max 12 ryb moze potem 16 a to niby jest norma). Wiec decyzję o wewnętrznym (AT 203 czy Fluval 4+) zostawię na później.

Zastnawia mnie jedna rzecz:

W jaki sposób czyscicie gąbki które nie są umieszczone w żadnym koszyku. Czy nie ma efektu ze po wyłączeniu filtra i jego poruszeniu wszystkie większe brudy mamy z powrotem w wodzie?

Co do przerobienia pokrywy to na pewno dam sobie rade sam (elektryk to też ze mnie po części jest) ale nie wiedziałem czy bedzię trzeba do datkową kasę wywalić na sprzęt (startery elektroniczne - nigdy ich nie widziałem z bliska). Poczytam zobacze.

Jeszcze jedno pytanie. Czytam sobie ze niektórzy wlewają wodę bezpośrednio z kranu. Czy rybom nie przeszkadza gwałtowny spadek temperatury? W ziemie przecież taka woda ma 10 st C wymieniając 20% wody możemy zmniejszyć temperature z 27 na 24 st C.

Opublikowano

Nie martwiłbym się tak bardzo o duży przepływ Atmana. Na 120cm nie będzie aż tak "szalał", poza tym ma regulowany przepływ. Na pewno znajdziesz takie ustawienia, które będą pasowały. Z kolei moim zdaniem Fluval 4+ będzie za słaby na taki zbiornik.

Jeśli chodzi o czyszczenie gąbek, to owszem, coś tam czasem wpadnie do wody, ale jak będziesz gąbkę spokojnie wyciągał, to będzie tego niewiele i nic złego się nie stanie.

Opublikowano
mieniłem zdanie co do Fluvala 405 i zamienie go na Tetra 1200 (ma być cichsza)
IMO fluval byłby lepszym wyborem. Co do wewnętrznego to dużo zależy od układu dekoracji - im więcej kamieni i im większe tym trudniej zapewnić dobrą cyrkulację w akwarium. Zawsze lepiej wziąć większy filtr (AT-203) niż za mały.
Opublikowano
ja nie dokupowałem żadnych starterów dokupiłem tylko 4 metry przewodu zostały inaczej podpięte przewody w belce

A jakiego typu świetlówki miałeś T5 czy T8. Ja chciałbym wziąść 2xT5 (39W) ze względu na elektroniczne startery. Podobno ma być łagodniejsze dla świetlówek co wydłuża ich żywotność i "gładko" się odpalają (bez mrugania).

Ale wyznacznikiem będzie tutaj właśnie podział odpalania na dwa obwody. Jeśli będą mieli T8 na elektronicznych i będzie można podzielić to wezme T8 (tańsze w końcu są). No i kolejna sprawa że 2x39 to trochę jasno a 2x30 powinno być ok. Chociarz jeśli chodzi o oświetlenie to tutaj już tylko gust rządzi :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.