Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Łoł podziwiam :) Ja się komfortowo czuje gdy na polu skwarzy i jest około 30 stopni.

Co do samego tematu to przez 5 lat miałem jedną grzałkę aquaela i cały czas się bardzo dobrze sprawowała, teraz przy zmianie akwarium nawet jej chyba nie będę zmieniał tylko zostawię.

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

Opublikowano

Tylko że to będzie tak pewne jak pewnośc niezawieszenia się styków w jednym i drugim po przekroczeniu ilości łaczen.

Bo jak sobie dziennie pyka kilkadziesiąt razy x dni w roku ...

Zatanówmy sie: wymaina świetlowki po roku jest czyms normalnym,a czy ktos się zastanawiał nad żywotnością styków w czymś tak poślednim i prymitywnym jak jakaś... tfu...grzałka? :D

Więc jak się przypadki do kupy zejda to ugotujesz, a prawdopodobieństwo tego zajścia rośnie wraz z czasem użytkowania.

To jak będzie ucha czy nie będzie? 8)

Opublikowano

Pomijając fakt, ze zdarza się to czasem, to mnie osobiście, na kilkaset grzałek, których używałam w kilkuset akwariach nie zdarzyło mi się przegrzanie z winy termostatu.

Słyszeliście o takim statystycznym absurdzie, że istnieje 10 razy większe prawdopodobieństwo śmierci w wypadku lub kolizji motoryzacyjnej, w trakcie wysyłania kuponu Toto Lotka, niż wygranie głównej nagrody?

Ja myślę, że dobrze jest zdublować grzałki lub wykorzystać pomysł Daniela... ale jeżeli włożymy jedna grzałkę i będzie dobrze dobrana, prawdopodobnie tez nic się nie stanie.

A więc jest 23-24 stopnie, to nie jest chyba jakaś rewelacja temperaturowa?

Po co mam się silić o te 1-2 stopnie więcej?

Logika podpowiada, że bez silenia się, gdybyś użył grzałki 25W, uzyskałbyś temperaturę idealna i wykluczył możliwość przegrzania zbiornika w razie awarii.

Oczywiście nie musisz, ale również ta logika podpowiada, że w przypadku, gdy będziesz na urlopie, a nastąpi awaria ogrzewania i będzie to dziwnym zbiegiem okoliczności w zimę, w trakcie 20 stopniowych mrozów, to temperatura wody spadnie do wartości nietolerowanych. Spekulacja podobna do tej z przegrzaniem.

W końcu taka jest nawet uznawana za przyjęty standard pewnego komfortu życia dla człowieka.

O tym można dyskutować. Kwestia subiektywnej oceny co jest standardem i komfortem. Ja mieszkam w mieszkaniu, marze o własnym domu, bo mój standard komfortu akceptuje 15 stopni, ale mieszkania w budynku/ bloku nie. Czyli kwestia bardzo subiektywna. Jedna osoba woli 24 stopnie i kablówkę, a inna lubi drwa rąbać siekierą. Prawie jak z rybkami.

Opublikowano

A ja powiem jeszcze inaczej: zamiast inwestować w grzałki dozbieraj kaski i zainwestuj w HQI :twisted: masz piekne oświetlenie i brak potrzeby używania grzałki. U nie w domu przy temperaturze czy lato czy zima 19stC (utrzymuję taką nawet przy 4 tygodniowym dziecku :) ) w akwarium jest 25 - 26 stopni, nad ranem przed załączeniem światła czyli po nocy "niegrzania" jest 24 stC

ja umarłabym. Jak w lato jest u mnie taka temperatura w domu to tęsknię do jesieni.

widać "te typy z Zagłębia" tak mają, ja tez bym umarł przy 24 stopniach w domu :wink::lol:

Opublikowano

Tak jak pisałem u mnie grzeje światełko.

A kwaria mam izolowane, więc...grzeje, a raczej dogrzewa.

Gdybym natomiast udawał się na dłużej w czas zimowych mrozów to leży w rezerwie.

Chociaż nie jestem pewien czy nie zaizolowałbym do końca.

Wszak prawdopodobieństwo padku pojedyńczej grzałki jest wieksze niż 4 źródeł światła na raz,a jak padnei zasilanie to...zostaje klasyczne grzanie kaloryferowe.

Mjunszajn ja uważam że coś takiego jak grzałka winno być właśnie zdublowane w zabezpieczeniu i jak tak własnie używałem, tu nie ma żartów.

A widzicie ja umieram przy 20 w domu.To skąd ja jestem w takim razie? Afryka równikowa czy Madagaskar ? 8)

Jak to człowieka może czasem zaskoczyć własne przodkowstwo...tylko prosze tego do małpy nie rozwinąć :mrgreen: