Skocz do zawartości

Fiolki na wodę w testach Sery - niedokładna skala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Badając parametry wody testami Sery stwierdziłem, że załączone fiolki mają zaniżoną skalę.

Nalewałem wodę z akwarium strzykawką, a później następną i okazało się, że 5 ml, na fiolce to około 4 ml ze strzykawki, analogicznie 10 to około 8 ml strzykawkowego. "Doświadczył" ktoś z forumowiczów czegoś takiego. Jeśli macie te testy to sprawdźcie jak jest u was.

Podzielcie się swoimi "sprawdzeniami" skali.

Opublikowano

analityczne naczynia pomiarowe sa kalibrowane " na wlew".. stad rozbieznosc miedzy innymi kalibrowanymi "na wylew"(strzykawka). o menisku wkleslym i bledzie paralaksy juz nie wspomne ....

Opublikowano

Rróżnica kalibracji wlew/wylew + błąd paralaksy + menisk nie powinny dać różnicy 1 ml w przypadku 5 ml badanej wody.

To tak coś 20 % różnicy.

A w zasadzie to tylko tak mi sie wydaje.

Opublikowano
analityczne naczynia pomiarowe sa kalibrowane " na wlew".. stad rozbieznosc miedzy innymi kalibrowanymi "na wylew"(strzykawka). o menisku wkleslym i bledzie paralaksy juz nie wspomne ....

W skrócie - 5 ml w strzykawce to mniej, niż 5mm w fiolce :D:lol:

Opublikowano

Koteczek słusznie prawi. Jest tak jak napisała.

A różnica znaczna. I tak myślę jak powinno być, ponieważ przy pomiarze na "fiolkę" to PH mam 8, a na strzykawkę coś koło 7,5. A robienie dwóch testów i wyliczanie średniej to też nic pewnego.

Więc chyba trzeba bedzie jakiś test zdublować testem innej firmy i porównać.

Opublikowano

najlepiej kup sondę pH :P

<oczywiście żart>

sam jestem ciekaw - w sumie używam tych testów, nalewam do nich wody strzykawką, ale do podziałki na fiolce...

zauważyłem różnicę, ale wyszedłem z założenia, że przecież kupując produkt nie mogę zakładać że producent "się pomylił", prędzej założę że tak wyskalował...

z drugiej strony jestem daltonistą, więc 1ml "w tą czy we w tamtą" i tak nie robi, bo pewnie i tak zatracę to przy odczycie :P:mrgreen:

wiadomo, że te testy są orientacyjne... do badań to jak w pierwszej linijce :P