BaltazarGąbka Posted March 29, 2009 #1 Posted March 29, 2009 Badając parametry wody testami Sery stwierdziłem, że załączone fiolki mają zaniżoną skalę. Nalewałem wodę z akwarium strzykawką, a później następną i okazało się, że 5 ml, na fiolce to około 4 ml ze strzykawki, analogicznie 10 to około 8 ml strzykawkowego. "Doświadczył" ktoś z forumowiczów czegoś takiego. Jeśli macie te testy to sprawdźcie jak jest u was. Podzielcie się swoimi "sprawdzeniami" skali.
koteczek555 Posted March 29, 2009 #2 Posted March 29, 2009 U mnie jest tak samo, strzykawką więcej wchodzi niż wygląda to na podziałce fiolki, ale wlewam wodę według tej podziałki na fiolce
slawek gorol Posted March 29, 2009 #3 Posted March 29, 2009 analityczne naczynia pomiarowe sa kalibrowane " na wlew".. stad rozbieznosc miedzy innymi kalibrowanymi "na wylew"(strzykawka). o menisku wkleslym i bledzie paralaksy juz nie wspomne ....
BaltazarGąbka Posted March 30, 2009 Author #4 Posted March 30, 2009 Rróżnica kalibracji wlew/wylew + błąd paralaksy + menisk nie powinny dać różnicy 1 ml w przypadku 5 ml badanej wody. To tak coś 20 % różnicy. A w zasadzie to tylko tak mi sie wydaje.
MateuszT Posted March 30, 2009 #5 Posted March 30, 2009 analityczne naczynia pomiarowe sa kalibrowane " na wlew".. stad rozbieznosc miedzy innymi kalibrowanymi "na wylew"(strzykawka). o menisku wkleslym i bledzie paralaksy juz nie wspomne .... analityczne naczynia pomiarowe sa kalibrowane " na wlew".. stad rozbieznosc miedzy innymi kalibrowanymi "na wylew"(strzykawka). o menisku wkleslym i bledzie paralaksy juz nie wspomne .... W skrócie - 5 ml w strzykawce to mniej, niż 5mm w fiolce
koteczek555 Posted March 30, 2009 #6 Posted March 30, 2009 U mnie jest na odwrót. 5 ml w strzykawce to więcej niż 5 ml w fiolce
BaltazarGąbka Posted March 30, 2009 Author #7 Posted March 30, 2009 Koteczek słusznie prawi. Jest tak jak napisała. A różnica znaczna. I tak myślę jak powinno być, ponieważ przy pomiarze na "fiolkę" to PH mam 8, a na strzykawkę coś koło 7,5. A robienie dwóch testów i wyliczanie średniej to też nic pewnego. Więc chyba trzeba bedzie jakiś test zdublować testem innej firmy i porównać.
makok Posted April 2, 2009 #8 Posted April 2, 2009 najlepiej kup sondę pH <oczywiście żart> sam jestem ciekaw - w sumie używam tych testów, nalewam do nich wody strzykawką, ale do podziałki na fiolce... zauważyłem różnicę, ale wyszedłem z założenia, że przecież kupując produkt nie mogę zakładać że producent "się pomylił", prędzej założę że tak wyskalował... z drugiej strony jestem daltonistą, więc 1ml "w tą czy we w tamtą" i tak nie robi, bo pewnie i tak zatracę to przy odczycie wiadomo, że te testy są orientacyjne... do badań to jak w pierwszej linijce
Recommended Posts