Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
uważasz że świetlówki o mocy 250 W biorą mniej prądu niz lampa HQI 250 W ? na jakiej podstawie.

Może tak być:)

Zależy od typu stateczników , ich ilości :D

Może też tak być , że chodzi o sprawność samego układu zasilania , lub ilości światła z 1W.

Opublikowano
uważasz że świetlówki o mocy 250 W biorą mniej prądu niz lampa HQI 250 W ? na jakiej podstawie.

Może tak być:)

Zależy od typu stateczników , ich ilości :D

Może też tak być , że chodzi o sprawność samego układu zasilania , lub ilości światła z 1W.

dziwne, bo:

typ stateczników - dotyczy jednego i drugiego przypadku że mogę być lepsze i gorsze więc wynik "="

ilość stateczników - tu chyba T5 przegrywają, bo ile 250 W w HQI mogę załatwić JEDNYM żarnikiem. i na dodatek nie jestem zmuszony do jakiś drastycznych zmian wymiarów lampy

sprawność = HQI miały znacznie wyższa sprawność niż t8. toteż zakładam, że T5 moga co najwyżej się równać, ale na pewno nie znacząco przewyższać ( tu znaczenie będą miały już chyba konkretne modele )

grzanie: grzeją się porównywalnie: tyle że t5 na całej długości rur (grzeją się "mocniej" niż t8 bo rura o mniejszej fi) a HQI bardziej punktowo. Ilość ciepła - ta sama.

Ponadto wolisz jedną, dwie, trzy lampy na całej długości akwarium czy wolisz 10 rur t5 zakrywających niemal cała powierzchnię zbiornika ?

Koszt 1 żarnika HQI zbliżony do ceny porządnych t5 (bo kilka aby miec tą samą moc).

Stad wynika, że im większe akwarium, ze obecnie różnice się zacierają czy HQI, T5 czy LED - ich wybór zalezy od indywidualnych oczekiwan przyszłego uzytkownika. Choć obawiam się, że za 10 lat, technika w LEDach wyprze metahalogenki jak to się dzieje obecnie w branży motoryzacyjnej.

Opublikowano

Nic dziwnego, napisałem , że może tak być , nie musi.

Jeśli zastosujesz stateczniki magnetyczne , a w T5 elektroniczne , to HQI będzie droższe:).

Piszesz o zastosowaniu jednego statecznika 250W HQI zamiast np. 3x80W T5 , ale raczej trudno jednym żarnikiem oświetlić baniak 2m długości , świetlówkami o dł 150cm oświetlisz bez problemu :D

Choć ja skłonny jestem liczyć moc oświetlenia nie w Watach , lecz lumenach , wtedy

HQI ma przewagę , nad świetlówkami .

Co do Ledów , to nawet licząc koszty zakupu , które są niemałe , to w konsekwencji zliczając wszystkie koszty czyli prąd , wymianę okresową żarników czy świetlówek są one tańsze od 5 i HQI.