Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam pytanie-chciałbym zmienić oświetlenie w moim akwa,w tej chwili swieci power-glo i philips mester/philips do wylotu.mam dwie belki po dwie rury.obsada w tej chwili to 3+6 hongi,2+5 auratus.docelowo 3+5 acei i 3+5 mpanga,ostatnie 2 są zamówione.chciałbym dobrać oświetlenie pod tą obsadę.dzięki za pomoc.pozdrawiam :

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

takie świetlówki oświetlą ci to akwarium, jednak temperatura swiatła to często wybór który zachacza o gusta i to co podoba mi się czy komu innemu nie musi być zgodne z twoim gustem

Opublikowano
W moim 200x50x60 daje sobie doskonale radę 2x80 t5 reef white,jest wystarczające i super efekt.Polecam.

ja w 200x60x70 mam taki zestaw jak barthez i potwierdzam że wygląda super, próbowałem też innych ale reefwhite podoba mi się najlepiej.... ale:

zdecydowanie polecam HQI

tak jak pisze Yaro mam też w drugim akwa HQI o temp. barwowej 14000K i moim zdaniem z HQI nic się nie może równać :!: :twisted::twisted:

Opublikowano
Jak to nic, a żelazko ? :twisted::D

Dlaczego żelazko?

Czy HQI tak bardzo grzeje?

Wcale a wcale.

Sumaryczna ilość ciepła oddanego przez HQI w porównaniu do świetlówek jest mniejsza.

A świetlówki oddają ciepło większą powierzchnią , dlatego wydaje się , że mniej grzeją :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Temat wałkowany dziesątki razy. Duży zbiornik ---> HQI rządzi... i nie ma tu w ogóle dyskusji :D:D:D

Z wad HQI jest jej koszt.. i to nie tyle zakupu co utrzymania. I mówię tylko o prądzie, bo sumarycznie w ekspoatacji HQI się bardziej kalkuluje jeżeli nie wspominamy o prądzie.