Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

g-pajak ;) ale weipro to nie kubel, tylko wewnetrzny.

Kabel uszkodzil sie zaraz przy wyjsciu z filtra tak 3 cm od korpusu,wiec raczej nie mozna tego skladac...

No nic... z ta koszulka termokurczliwa to spoko, chyba to kiedys robilem...

Opublikowano
g-pajak ;) ale weipro to nie kubel, tylko wewnetrzny.

Kabel uszkodzil sie zaraz przy wyjsciu z filtra tak 3 cm od korpusu,wiec raczej nie mozna tego skladac...

nie no, to raczej bym nie robił tego, jak to ma być zanurzone w wodzie - Twoja decyzja... no chyba, ze masz zdemineralizowaną :lol::lol:

nie wiem czemu przyjąłem sobie , ze to kubeł :lol:

Opublikowano

jeżeli kabel jest przetarty to kierunek kosz, ewentualnie reklamacja jeżeli filtr jest na gwarancji. Nie dłubie się przy sprzęcie zanurzonym w wodzie - za duże ryzyko

Opublikowano

woda zdemineralizowana nie jest przewodnikiem TYLKO!!, a naszej wodzie w akwarium i w kranie daleko do takiej! Spróbuj wrzucić swój telefon komórkowy do akwarium albo włączone żelażko lub suszarkę, przekonasz się jak "dobrym" izolatorem jest twoja woda w akwa lub kranówka :wink:

Przewodnik elektryczny – substancja, która dobrze przewodzi prąd elektryczny, a przewodzenie prądu ma charakter elektronowy.

Przewodnictwo wody ma charakter jonowy, nie elektronowy czyli formalnie nie jest przewodnikiem.

Włożyłem do wody dwa przewody i NIC się nie stało (swego czasu kiedy pracowałem na budowie to wkładaliśmy nawet 2 żyletki jak się czajnik popsuł i jedynym efektem było podgrzewanie wody)

uziemienie też jest potencjałem zerowym, jeśli nie to jaki ma potencjał - odwrotnie, nie każdy potencjał zerowy jest uzienieniem ale każde uziemienie jest potencjałem zerowym :wink:

Chodziło mi o to że jak podłączysz do zerowego to różnicówka nie zadziała (jeśli podłączysz po "wtórnej" stronie różnicówki)

O różnicówkach musisz wiedzieć jeszcze jedno ważne: Prąd zadziałania urządzenia ochronnego różnicowoprądowego musi zawierać się

w granicach 0,5 In - In, gdzie In jest znamionowym prądem różnicowym.

- to chyba tez coś oznacza :wink:

To muszę wiedzieć bo obecnie robię testy wył. róż-pr., a w UK mają fazę na tym punkcie.

ps. uprawnienia Ci się skończyły :D

Co do głównego tematu to weź wywal to cholerstwo do kibla (lub oddaj na gwarancję) bo nawet ja bym nie ryzykował.

Gra nie warta świeczki.

Opublikowano
Przewodnictwo wody ma charakter jonowy, nie elektronowy czyli formalnie nie jest przewodnikiem.

a kto mówi o formalności, mówimy konkretnie o wodzie z akwarium lub nawet kranu... próbowałeś juz ze swoim telefonem albo suszarką? przecież rybą i tak sie nic nie stanie :twisted:

Chodziło mi o to że jak podłączysz do zerowego to różnicówka nie zadziała (jeśli podłączysz po "wtórnej" stronie różnicówki)
zależy co rozumiesz przez zerowy, fachowo nazewnictwo powinno być: neutralny N lub ochronny PE - może by tu porozumienia nie było.

ps. uprawnienia Ci się skończyły :D

wiem, kilka lat temu E mi się skończyły, ale mam D... bezterminowo :twisted::P Inna rzecz, ze i tak mi już przy obecnej pracy niepotrzebne :D

Nic tam, myślę że dyskusja na ten temat nadaje się bardziej na elektroda.pl - zaraz od moderatorów po uszach nam się dostanie :wink:

Opublikowano

Nic tam, myślę że dyskusja na ten temat nadaje się bardziej na elektroda.pl - zaraz od moderatorów po uszach nam się dostanie :wink:

Właśnie też to chciałem napisać, a tak poza tym to nie wiem dokładnie ale chyba w 2002r SEP i SPE zniosły WSZYSTKIE bezterminowe uprawnienia E i D.

Też miałem bezterminowe D i E ale i tak musiałem zdawać.

Pozdrawiam

Opublikowano

Właśnie też to chciałem napisać, a tak poza tym to nie wiem dokładnie ale chyba w 2002r SEP i SPE zniosły WSZYSTKIE bezterminowe uprawnienia E i D.

Też miałem bezterminowe D i E ale i tak musiałem zdawać.

Pozdrawiam

SEP może teraz sobie znosić co chce:)

Ja mam uprawnienia E+D na napięcia do 110kV i są bezterminowe.

Zdawałem je przed komisją powołaną przez URE i są tak samo ważne jak "sepowskie".

A co do prądu bezpiecznego to jako podstawowy przyjmuje się 30mA , choć w warunkach środowiskowych II jego wartość jest mniejsza:)

Opublikowano
Ja mam uprawnienia E+D na napięcia do 110kV i są bezterminowe.

na moich D (rok 2002) jest napisane, że bezterminowe, także wydaje mi się, ze mnie mogą kolokwialnie mówiąc "cmoknąć w pompę" :mrgreen:

powiem szczerze, że do dziś się w ogóle nad tym nie zastanawiałem, choć słyszałem, ze SEP te bezterminowe zniósł, ale chyba tylko wydawanie nowych bezterminowych.

Wy się rozwodzicie nad uprawnieniami (też posiadałem) a facet trzyma reke w akwarium i szczęka zebami :D
no cóż, szczęka, nie szczęka, dyskusje trza skonczyć... :lol::lol:

odpowiedź dostał: do kosza :wink:

PS> ilu się tu elektryków z uprawnieniami nagle ujawniło... :lol: