Skocz do zawartości

Jak usunąć NO3 z wody - różne drogi ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic nie budujesz.

Co dwa tygodnie , 1 ampułka na 1000l wody i tyle:)

Jeśli masz w obiegu 500l to dajesz pół ampułki, itd.

A ilość wódki trzeba dobrać indywidualnie:)

Opublikowano
Nic nie budujesz.

Co dwa tygodnie , 1 ampułka na 1000l wody i tyle:)

Jeśli masz w obiegu 500l to dajesz pół ampułki, itd.

A ilość wódki trzeba dobrać indywidualnie:)

Już mojej lubej zakomunikowałem że trzeba będzie z 2 litry Finlandii kupić do baniaka. :mrgreen:

Opublikowano

Możesz kupić nitrareduktor 400 firmy aqua medica, (mam taki do sprzedania razem ze sterownikiem, sondą i pompą SP 3000) lub też wkłady filtracyjne ja stosuję JBL NitratEX, można je regenerować świetnie dają sobie radę.

Opublikowano

...Lub zbudować własny denitrator - rzecz prosta do wykonania i w dowolnych kombinacjach konstrukcyjnych.

U mnie chodzi jako odejście z wylotu pompy - wykorzystuje ciśnienie jakie daje pompa.

Opublikowano

Boże o czym wy piszecie :shock: Ja mam ten sam problem ,jak czytam posty,to mam ochotę bardzo szybko wyzbyć się tego akwarium HELP i cierpliwości !!!!!! :(

Opublikowano
Żywicy nie polecam. Jest uciążliwa w utrzymaniu. Wymaga częstej regeneracji, co wiąże się z otwieraniem kubła i grzebaniem w nim.

a to tylko zalezy od ilości żywicy. Wystarczy dobrać jej odpowowiednią ilość do ilości produkowanego NO3, i możemy planowac czy regenerujemy ją co 1 tydzień, czy raz na miesiąc.

Opublikowano
Żywicy nie polecam. Jest uciążliwa w utrzymaniu. Wymaga częstej regeneracji, co wiąże się z otwieraniem kubła i grzebaniem w nim.

a to tylko zalezy od ilości żywicy. Wystarczy dobrać jej odpowowiednią ilość do ilości produkowanego NO3, i możemy planowac czy regenerujemy ją co 1 tydzień, czy raz na miesiąc.

No i żywice niekoniecznie trzeba trzymać w kubełku.

Opublikowano

Właśnie. Stosuję NitratEX od kilku miesięcy. Używam do tego panelu filtracyjnego. Jest czarny, płaski i łatwy w obsłudze ( łatwo go ukryć za kamieniem). Ponieważ z kranu leci mi ściek(NO3~25mg/l) do podmian używam wody po osmozie raz w tygodniu 25%. Obsada na razie dość liczna 30 szt na 450l(do redukcji) ale połączenie RO i żywic jonowymienialnych gwarantuje mi zawartość NO3 na poziomie 2,5-5mg/l. Zywice wymieniam po przekroczeniu tego poziomu tj. po dwóch, trzech tygodniach. Co do regeneracji to w instrukcji jest napisane, że można tych wkładów używać kilkakrotnie( :?: ), ale z doświadczenia stwierdzam,że u mnie swoje właściwości tracą po około pięciu,sześciu wymianach. A teraz pytanie(podłącze się do wątku). Pomyślałem, żeby zamiast NitratEX spróbować zastosować bioNitratEx. W tym panelu filtracyjnym są trzy komory. Do pierwszej wkładam watę(żeby nie zapchać wkładów), do drugiej dwa woreczki bioNitratEX, odpalam i czekam 3-4 tygodnie. Filtr ma przepływ 400l/godz. wg instrukcji(wg mnie max 200l/godz.) Mam spokój pół roku( no tylko wymiana waty) i nie grzebię w kubełku, bo nie lubię :) Jak myślicie, czy to zadziała? A może ktoś to tak stosuje?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Odświeżę może trochę temat. Ja mam ten sam problem z NO3. Przez pewien czas stosowałem żywicę, ale wyciąganie z kubła jej do regeneracji mnie mierziło. Wrzuciłem ją więc do komina przy wlocie do kubła. Jakiś tam wpływ chyba ma, ale jej regenracja co tydzień jest kłopotliwa. Niemniej podpowiedź o soli do zmywarek jest dobrym tipsem ;)

Wczoraj odpaliłem drugi kubełek, w którym zastosowałem żwir filtracyjny o zasadzie działania jak ten JBL nitratEX (tyle że innego producenta). Czy ma ktoś doświadczenie z tego typu medium filtracyjnym? Działa toto czy nie?