Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czemu?

ja właśnie proponuję ci maingano i saulosi, W 240 l będą miały super, kolorystycznie też będzie extra.

I nie martw sie ze ryby zleja sie w jedna zółtą masę z tłem.

Opublikowano

witam

ja w swoim baniaku mam zolty piaskowiec i nie gina mi samice saulosi na jego tle, bez problemu z drugiego konca pokoju je widze :D

a moze maingano i yellow :idea:pierwsze bardziej kamulcy by pilnowaly a drugie bardziej w toni by urozmaicily

Opublikowano

A gdyby tak połączyć maingano, które będą sobie buszowały przy kamieniach z socolofi i msobo, które opanują toń? 3 gatunki w takim akwarium raczej można połączyć?

Albo Maylandia Zebra Chilumba, msobo i maingano.

Opublikowano

No więc ktoś pomoże? Obsada do 240l, 120cm dł.

Najlepiej, aby pływały 3 z następujących gatunków, które opanują całą strefę zbiornika.

-maingano

-socolofi

-elongatus Chailosi

-Maylandia Zebra Chilumba

-msobo magunga

-Cynotilapia Afra "Yellow Blaze"

Opublikowano

chilumba odpada to za duża ryba ...

z reszty wybrałbym:

Afry, maingano i msobo ... dietę musiałbyś im wypośrodkować i będzie OK

Opublikowano

Szkoda, prześliczne są samce tego gatunku. Macie może jakieś informacje na temat yellow blaze? Szukam i nic nie znajduję. Msobo okazało się, że u malawiana nie dostanę, a 30 zł za rybsko jestem gotów zapłacić, ale nie za ten gatunek :)

Już się dowiedziałem, że yellow blaze to afra Lumbila, ale niestety mało efektowne samiczki są tego gatunku.

Te gatunki zostały:

-maingano

-socolofi

-elongatus Chailosi

-yellow

-saulosi

A takie połączenie?

Maingano + elongatus chailosi + socolofi

Opublikowano

Czemu sie nie sluchasz osob?? Koteczek ladnie ci napisala ze Socolofi rosna za duze do Twojego akwarium :/

Takze ja bym go odpuscil. Przerabilaem go w swojej 240 i wiem co mowie a zwlaszcza w polaczeniu 3 gatunkow.

Ja mialem go w polaczeniu z msobo a i tak wydawal mi sie za duzy w akwarium dluzszym od Twojego o 20cm.

Opublikowano

Pisałem, że chodzi o obsadę do 240l 120cm :) Napisano mi, że socolofi może być, więc w czym problem? Jeżeli masz inne spostrzeżenia, to jestem wdzięczny, że się nimi ze mną dzielisz i wezmę je pod uwagę.

Opublikowano

W przypadku socolofi weź tylko pod uwagę "bojowe" samice.

U mnie małe stadko szybko rosło, w akwa zaczęło sie robić ciasno, zdecydowałem się na redukcje - zostawiłem elegancki haremik 1+3. Po paru dniach w akwa zrobiło się jeszcze ciaśniej - wszystkie socolofi obrały stałe rewiry i zaczęły toczyć na ich granicach potyczki. Widowiskowe to bardzo, ale ilość potrzebnych rewirów drastycznie wzrosła.

Początkowo oczywiście stawiałem na moją pomyłkę i 4 samce, jednak szybko 3 ryby spośród walecznej czwórki zaczęły nosić.

Tak było u mnie, pewnie nie jest to reguła - jednak warto to mieć na uwadze, zwłaszcza w przypadku obsady 240-ki i trzech gatunkach.

Na plusy socolofi dałbym oczywiście piękne samice i bardzo widowiskowe, "bezpieczne" walki i obejmowanie stosunkowo małych rewirów.

Opublikowano

Nie chciałbym znowu, żeby mi się ryby wybiły po kilku miesiącach. Jako początkujący akwarysta miałem takie przygody i powtarzać ich nie mam zamiaru :)

Podoba mi się ten elongatus Chailosi, ma bardzo ciekawe ubarwienie i jego chciałbym mieć w akwarium + maingano + saulosi/socolofi.

Więc ostatecznie, czy może być połączenie tych 3 gatunków, jeżeli tak to który lepiej wybrać jako ten trzeci?