Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

równolegle mam inne, stare akwarium wielogatunkowe. W akwa tym od kilku ładnych lat w piasku żyją rureczniki. Przy okresowym czyszczeniu akwa celowo mieszam lekko podłoże. Rureczniki pływają wówczas w wodzie, a ryby wprost szaleją ze szczęścia. Przy okazji "wietrzę lekko podłoże".

Czy przenosić rureczniki do nowego akwa Malawi? Czy przeniosę coś niekorzystnego?

Opublikowano

Ryby kopiące w dnie na pewno posikałyby się ze szczęścia. Karmienia rurecznikami nie poleca się ze wzgl na środowisko z którego najczęściej są pozyskiwane te z mrożonek czyli jakieś ścieki ,kanały itd. Jesli tak jak piszesz żyją u ciebie w akwa od x czasu to raczej nie przeniosą żadnego paskudztwa. Pytanie tylko czy skarmianie rurecznikiem jest zasadne "żywieniowo"...?

Opublikowano

Imho kiedy pyski zorientują się skąd można pozyskać takie fajne żarełko w dosyć krótkim czasie dno twojego akwa zostanie przekopane i po rurecznikach nie będzie śladu

Opublikowano

intensywna i krótkotrwała wyżerka?

raczej nie odbiło by się to pozytywnie na pysiach.

Opublikowano
intensywna i krótkotrwała wyżerka?

raczej nie odbiło by się to pozytywnie na pysiach.

nie jestem pewien czy taka krótkotrwała. jest w akwa jednak kilka ładnych centymetrów tego piasku. chyba nie wyciągnęłyby wszystkich rureczników.....

Opublikowano
oj nie doceniasz tych żarłoków
dokładnie, przekopią cały piasek jak tylko się "skapną" że w środku jest żarcie :mrgreen: U mnie przy karmieniu rozwielitką najpierw zjadają ją w całości a potem tylko wysysają wnętrze wpluwając skorupkę. Zawsze jednak jedzą tak długo aż w akwarium przestanie pływać jakakolwiek rozwielitka.
Opublikowano
oj nie doceniasz tych żarłoków
dokładnie, przekopią cały piasek jak tylko się "skapną" że w środku jest żarcie :mrgreen: U mnie przy karmieniu rozwielitką najpierw zjadają ją w całości a potem tylko wysysają wnętrze wpluwając skorupkę. Zawsze jednak jedzą tak długo aż w akwarium przestanie pływać jakakolwiek rozwielitka.

czyli co, "nie zasadzać" w podłożu?

• 2 miesiące temu...