Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A' propos CHIPOKAE...

The unchallenged king of the tank. A clear case of a hyperdominant species M.chipokae justifies its reputation as - perhaps - the most aggressive of the mbunas. A beautiful fish with light blue horizontal stripes running along its body and a yellow edged tail. The female closely resembles the M.auratus female the only difference being the absence of the white stripes along the black ones. Females of this species are very prolific, sometimes spawning every month. The existence of a second male in tanks smaller than 180 cm is not recommended. The fish is a real killer, very territorial and intolerant of its own species. When spawning it becomes ferocious and may kill any fish that challenges it. Even very aggressive species like Ps. lombardoi and M. auratus have a very hard time in these occasions. :D

takich kilka zdanek wygooglowałem :D chyba harmonię w moim akwa by rybcia zakłociła.. Chociaz jeden samiec na 200cm?? Rybka fajna, ładna... Taki baby face killer :mrgreen:

Opublikowano

tak, ale ciapek jest jedną z bardziej niedocenianych ryb z malawi. W zbiorniku możesz go trzymać jako eliminatora narybku a rozmiarowo jest bardzo "reprezentacyjny".

Red redy średnio...
red z kolei jest najbardziej niedocenianą rybą malawi :mrgreen: Bardzo łatwo się adaptuje do nowych warunków (zarówno jeżeli chodzi o parametry wody jak i żywienie) a dobrze dobrany harem zapewnia pełnie zachowań typowych dla mbuna. Jeżeli zwykły nie jest dostatecznie "cyniarski" dla Ciebie to spraw sobie haremik OB albo senga.
Opublikowano

Dobra, zapadła decyzja! No prawie... ostatnia niewiadoma...

W akwa będą pływać na bank 2+5/6 acei oraz taka sama ilośc saulosi.

Chcę dodać jeszcze dwa gatunki non mbuna. Chciałbym prosić o pomoc w ich wyborze i obsadzie ilościowej - 1x3 czy może po 2x3 można by dać z obu gatunków. Jakie rybcie polecacie do Saulosków i Acei, kolorystycznie i żeby było ok pod względem zachowania, karmienia? borleyi kadango, calico, maleri maleri, fryeri czy może coś innego?? Licze na fachowców..

Dzięki

pozdrawiam, Michał

Opublikowano

Pod względem pokarmu już nie będzie idealnie bo wybrałeś wszystkożerców ;). Dlatego dałbym non mbune też z tego sektora żywieniowego. Pierwszą z ryb która od razu mi się nasuwa jest Protomelas sp. steveni taiwan drugą gównozjad Otopharynx lithobates. Układ z pięknymi rybami których dieta nie musiałaby być kompromisem. Próbowałbym 2x4 ale jeśli będzie za ostro ( a pewno po jakimś czasie będzie ;) ) dałbym 1x3.

Opublikowano

Othoparynxy , w układzie 1+3 -4.

Drugi samiec raczej się nie wybarwi , a ganiany będzie okropnie.

Niby baniak duży , a jednak dla tych ryb trochę za mały do obsady wielosamcowej.

Opublikowano

Dzięki za rady. Skłaniam się ku radzie harisimiego z dokoptowaniem Protomelasa s.taiwan, litobates mi nie pasuje zbytnio.. Jakąś Aulonke wrzuce, tak czy tak w układzie 1+3... Cały czas otwarty na sugestie jestem :wink:

Opublikowano

Jeśli decydujesz sie na Aulonki to kup "sztuczne" A. sp calico są wytrzymalsze i łatwiej zniosą dietę dla ryb wszystkożernych