janmatejajko Posted March 9, 2009 #1 Posted March 9, 2009 Witam, dostałem gratis troche piaskowca tak ze 100 kg. Na tych kamienach, które najbardziej mi pasują, jest zielony osad, tak jakby glony ( kamienie leżały dłuższy czas pod chmurka i drzewami ), próbowałem to zmyć, goraca woda i szczotką ( szorowałem jak cholera ), niestety trochę zostało . Czy pomimo tego mogę włożyć je do akwarium i nie zaszkodzi to rybom ? Będę wdzieczny za każdą poradę.
sabotage Posted March 9, 2009 #2 Posted March 9, 2009 Ja bym wrzucal, ewentualnie zlal wrzatkiem. To zapewne resztki jakis porostow, wiec...
janmatejajko Posted March 9, 2009 Author #3 Posted March 9, 2009 Dzięki sabotage. Mam takie ustrojstwo, Vapori Jet - myję gorącą parą wodną pod ciśnieniem. Wydaje mi się, że może być lepsze niż wrzątek.
perez Posted March 10, 2009 #5 Posted March 10, 2009 Ja wrzucałem takie wapienie. Myłem karcherem. Żadnym wrzątkiem tudzież chemią nie lałem. Ryby zdrowe i wesołe do dziś. Zielone porosty zostały wyparte przez zielone glony
Recommended Posts