yaro Opublikowano 11 Marca 2009 #11 Opublikowano 11 Marca 2009 Z tym giętkoząbem to ja nie byłbym taki krytyczny A jeśli to był gatunek z Malawi? Dla początkujących: w Malawi występują giętkoząby . Ale jeśli chodzi o resztę obsady , to fakt, do luftu a ja byłbym opaczek, giętkoząb czarnobrzuchy czy jak kto woli Synodontis nigriventris to nie S. njassae i w malawi nie występuje, po drugie jego preferencje co do pH wody w akwarium też odbiegaja od tych ktore mamy bo ta ryba woli pH niższe od naszego
danielj Opublikowano 11 Marca 2009 #12 Opublikowano 11 Marca 2009 Yaro , ale ja waśnie o nim mówię(S.njassae) http://www.planetcatfish.com/forum/down ... &mode=view W sumie nie wiadomo czy on właśnie jego nie miał Przepraszam , teraz dopiero przeczytałem , że to czrnobrzuchy. Tak to jest jak się nie czyta dokładnie postów. Mea culpa , mea maxima culpa
mutra Opublikowano 12 Marca 2009 #13 Opublikowano 12 Marca 2009 W sumie nie wiadomo czy on właśnie jego nie mia to raczej mało prawdopodobne. Swego czasu szukałem S. nyasae dosyć intensywnie - bez rezultatu
yaro Opublikowano 12 Marca 2009 #14 Opublikowano 12 Marca 2009 to że nie udało sie to tobioe nie znaczy ze jest on nieosiągalny
harisimi Opublikowano 12 Marca 2009 #16 Opublikowano 12 Marca 2009 Ja też byłbym zainteresowany ... w ogóle to mam pewną wątpliwość ... czy większość pokazywanych synodontisów jest aby na pewno nyassae ... ryby które kiedyś widziałem w Niemczech nie były tak ciapkowane i tak ciemne ... teraz pytanie czy Niemcy kręcili czy net kręci
yaro Opublikowano 12 Marca 2009 #17 Opublikowano 12 Marca 2009 http://www.superakwarium.pl/aktualnosci ... -id35.html ktoś na wystawie miał, a nie wierzę że łowił je w malawce paru posiadaczy pewnie się na necie jeszcze znajdzie
mutra Opublikowano 12 Marca 2009 #18 Opublikowano 12 Marca 2009 czy większość pokazywanych synodontisów jest aby na pewno nyassae swego czasu dr. Międła powiedział mi tak "Nie szukaj tego synodontisa bo nawet jak znajdziesz to nie wiesz jak wygląda więc pewnie wcisną Ci cokolwiek" to co Yaro podesłał to IMO nie jest nyasae, na wszytkich zdjęciach ta ryba jest dużo, dużo jaśniejsza
yaro Opublikowano 12 Marca 2009 #19 Opublikowano 12 Marca 2009 W palmiarni w Poznaniu też nie pływa s. njassae ? co do zdjęcia ? ciężko by mi było ocenić czy i w odpowiednich warunkach było to zdjęcie robione aby realistycznie odzwierciedlic prawdziwe barwy.
harisimi Opublikowano 12 Marca 2009 #20 Opublikowano 12 Marca 2009 Synodontisy które widziałem w poważnej hodowli paletek ( niektóre egzemplarze kosztowały po 450 euro sztuka i były najpiękniejszymi paletami jakie widziałem ) były bardzo jasne wręcz świńskiego koloru nawet punkty były nie wyraźne były spor kikunastocentymetrowe i w sumie brzydkie. W kniżce Edka BTN jest w miarę ładny S. njassae ( str 15 ) ale jednak kolorem bardzo zbliżony tyle że ten ma bardzo wyraźne punkty na ciele. Te w niemieckim sklepie miały je jaśniejsze ( może to jednak samopoczucie a może odmiana lokalna ). W Necie niektóre rybki sa bardzo ciemne i nie wyglądają mi nawet na rybę z książki Edka. Pewnymi njassae byłbym zainteresowany.
Rekomendowane odpowiedzi